Mainos

Yksityisten lääkäripalvelujen Kela-korvausten määrissä valtavat kuntakohtaiset erot

Espoossa yksityislääkäripalveluihin kuluu liki kaksinkertaisesti Kelan korvausrahoja kuin Oulussa. Erot kunnissa ovat muutenkin isot.

Yksityiset lääkäripalveluista on keskusteltu paljon julkisuudessa, mutta niiden kulut yhteiskunnalle ovat kuitenkin kaikista sote-kustannuksista pienimmät. Yksityisten lääkäripalveluiden korvausten osuus koko sosiaali- ja terveydenhuollon liki 22 miljardin kustannuksista on alle puoli prosenttia.

Espoossa yksityislääkäripalveluihin kuluu Kela-korvauksia lähes maan eniten eli 20 euroa per asukas, joka on liki kaksinkertaisesti Ouluun verrattuna. Samankaltainen asetelma löytyy tutkimuksen ja hoidon puolelta.

– Erityisesti Espoossa paljon enemmän yksityistä lääkäripalvelujen tarjontaa enemmän kuin maassa keskimäärin ja se selittää sitä, Espoon kaupungin perusturvajohtaja Juha Metso sanoo.

Yksityisten lääkäripalveluiden tarjonnan puute näkyy erityisesti pienillä paikkakunnilla. Sievissä rahaa palaa yhdeksän kertaa vähemmän kuin toisessa ääripäässä olevassa Kauniaisissa. Espoossa korvausmäärät voisivat kuitenkin olla vielä isommatkin, sillä työttömyyden kasvu on saanut ihmiset siirtymään luukulta toiselle.

Vaikka Espoossa käytetäänkin Kela-korvauksia yksityisissä lääkäripalveluissa koko maan mittapuulla kaikista ahkerimmin, saa silti esitetty kela-korvauksen poistaminen saa kannatusta. Perusturvajohtaja Metson mukaan hyvä puoli korvausten poistamisessa olisi se, että yksityisestä palvelutuotannosta tulisi tällöin aidosti yksityistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.