Mainos

Yksiöt ja kaksiot myydään yhä useammin omatoimisesti – omakotitalot menevät välittäjän kaupattavaksi

2:03

Noin 80 prosenttia omakotitalokaupoista tehdään kiinteistönvälittäjien kautta, mutta yksiöt ja kaksiot myydään usein omatoimisesti. Kiinteistönvälitysala kasvaa, ja hyville myyjille on nyt kysyntää.

Valtaosa suomalaisista haluaa edelleen välittäjän asuntokauppojaan hoitamaan. Esimerkiksi viime vuonna tehdyistä omakotitalokaupoista peräti 80 prosenttia hoiti Kiinteistönvälitysalan keskusliiton järjestelmiin rekisteröitynyt kiinteistönvälittäjä. Vanhojen rivi- ja kerrostaloasuntojen kohdalla välittäjien osuus oli yli 70 prosenttia.

– Yleinen trendi on se, että mitä haastavampi kohde, sitä useammin käytetään välittäjää hyödyksi, KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila summaa.

Asuntokauppoja tekevät myös muun muassa asianajo- ja isännöintitoimistot sekä rakennusliikkeet, joiden osuus painottuu uusien asuntojen kaupassa.

Yksiön myynti helpointa

Vanhoista yksiöistä välittäjät myivät viime vuonna 61 prosenttia ja kaksioista 70 prosenttia. Varsinkin kysytyillä alueilla pieni asunto voi olla helppoa myydä itsekin, ja tätä varten on useita nettipalveluita. Niissä noin 150 euron hintaan sisältyy ilmoituksen lisäksi muun muassa valmiit myyntiesite- ja kauppakirjapohjat. Miksi omatoiminen myynti ei siis ole nykyistä suositumpaa?

– Kun maailma monimutkaistuu ja hallittavien asioiden määrä on meillä kaikilla aika suuri, ammattilaisia halutaan käyttää. Tietyllä tavalla palvelun helppous on tärkeä asia, ja siinä saumassa välittäjällä on vahva rooli myös jatkossa, Jukka Malila arvioi.

Reilut kaksikymmentä vuotta kiinteistönvälittäjänä toiminut Paula Hovav muistuttaa, että asuntokaupat ovat yleensä ihmisten suurimpia taloudellisia ratkaisuja.

– Ammattivälittäjä osaa, tietää ja tuntee lainsäädännön ja ymmärtää selvittää asioita, jotka ovat tärkeitä sekä myyjälle että ostajalle. Usein jokin pieni asia, joka jää huomaamatta tai mainitsematta, voi aiheuttaa suuria ongelmia myöhemmin, Hovav sanoo.

Kiinteistönvälitysala työllistää tällä hetkellä noin 4800 ihmistä. Alan liikevaihto kasvaa, ja varsinkin kasvukeskuksissa toimivat välitysliikkeet palkkaisivat mielellään lisää tekijöitä.

– Kokeneet, ammattitaitoiset, asiansa osaavat välittäjät ovat erittäin kysyttyjä tällä hetkellä. Kokemus tietysti vaikuttaa siihen, että on vanhoja asiakassuhteita, ja tällainen henkilö on kovaa valuuttaa markkinoilla, Malila kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.