Yksinyrittäjä -nimikkeestä halutaan päästä eroon

Suomen Yrittäjien mielestä termi on liian pessimistinen ja synkkä. Järjestö selvittää parhaillaan kyselyllä jäsenistön mielipidettä uudesta korvaavasta termistä.

– Yksinyrittäjä on monen mielestä vähättelevä nimitys. Se koetaan myös alistuneeksi ja yksinään tekemistä liikaa korostavaksi, arvioi Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus tänään Lappeenrannassa alkaneessa yrittäjien liittokokouksessa.

Kyselyssä vaihtoehtoisiksi nimityksiksi tarjotaan freelanceria ja ammattiyrittäjää. Vastaajat voivat ehdottaa myös omaa termiä. Arkikäytössä ovat olleet myös nimitykset elinkeinonharjoittaja ja henkilöyrittäjä.

Ammattiyrittäjällä kannatusta

– Olen makustellut itse ammattiyrittäjää ja sitä tässä vähän niinkuin testataan maistuuko se yrittäjien suuhun, pohtii yrittäjien varatoimitusjohtaja Timo Lindholm.

– Jos sieltä tulee selkeä uudelleenlinjaus niin kyllä me tottakai jäsenistöä kunnioitamme ja sitä termiä rupeamme käyttämään, Lindholm lupaa.

Kysely päättyy liittokokousviikonloppuun. Perjantaihin mennessä siihen oli tullut 2000 vastausta.

Imatralainen parturi-kampaaja Tiia Akkila on tyypillinen yksinyrittäjä. Hän ei ole termejä kuitenkaan paljon pohtinut.

– Toki ne voisivat olla yhtenäisempiä. Itse kerron olevani parturi-kampaamoyrittäjä, Akkila muotoilee.

Työnantajia yhä harvemmassa

Yksinyrittäjien määrä on kovassa kasvussa. Kaikkiaan heitä on Suomessa jo 170 000.

– Kymmenessä vuodessa on tullut noin 45 000 uutta yrittäjää ja he ovat kaikki itse asiassa yksinyrittäjiä. Vain muutama tuhat uusi työnantajayrittäjä on tullut, Järventaus kertoi.

Myös merkittävä osa uusista työpaikoista on syntynyt viime vuosina yksinyrittäjien avulla. Yksinyrittäjät työllistävät tehokkaasti verkostojensa kautta esimerkiksi alihankinnalla.

Verokannustimia yksinyrittäjille

Suomen Yrittäjät aikoo lisätä yksinyrittäjien edunvalvontaa ensi vuonna huomattavasti. Järjestö ajaa esimerkiksi yrittäjävähennystä elinkeinonharjoittajille ja henkilöyhtiöille.

Yrittäjäjärjestö on tyytyväinen hallituksen viime keväänä tekemään yhteisöverouudistukseen, mutta se painottui työnantajayrityksiin.

– Kun pääosa uusista työpaikoista syntyy alle 10 henkilöä työllistäviin mikroyrityksiin, on myös sinne saatava verokannustimia, Järventaus vaati.

Ensin alv asiakkaalta

Yrittäjäjärjestö hakee lisäksi uudistuksia arvonlisäverotukseen. Järventauksen mielestä alvin huojennusaluetta tulisi laajentaa 50 000 euron liikevaihtoon saakka.

– Lisäksi olisi erittäin tärkeää päästä maksuperusteiseen alv-tilitykseen. Silloin yrittäjä maksaisi arvonlisäveron vasta sitten kun saanut sitä koskevan suorituksen asiakkaaltaan, Järventaus ehdotti.

Ammattiyrittäjälle arvonlisäverotus onkin yksi suurimmista liiketoiminnan pullonkauloista.

– Asiakkaat ovat varmaan vähän enemmän alkaneet värjäämään kotona ja pidentäneet asiakaskäyntejä, Akkila pohtii.

– Arvonlisävero on varmasti näkynyt meidän alallaa koska tänä vuonna melkein 8000 kampaajaa on lopettanut Suomessa.

Yrittäjäjärjestö aikoo ottaa vakavasti myös kevään eurovaalit ja saada mepit vakuuttuneeksi pk-yrittäjyyden tukemisesta. Harva edes tietää, että EU-alueen 130 miljoonasta yrityksestä peräti 92 prosenttia työllistää alle 10 henkilöä.

Lue myös:

    Uusimmat