Yksinkertainen keino voi vähentää alkoholin kulutusta kuin huomaamatta

Miltä maistuu alkoholivapaa elämä? Katri perusti yhteisön, jossa ei darraa tunneta 8:41
KATSO MYÖS: Miltä maistuu alkoholivapaa elämä? Katri perusti yhteisön, jossa ei darraa tunneta

Alkoholin käyttöä voi kenties vähentää hyvin yksinkertaisella keinolla, kertoo tutkimus.

Alkoholin käyttöään voi mahdollisesti vähentää vaihtamalla pienempiin laseihin, tuore brittitutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin Addiction-lehdessä.

Tutkimukseen värvättiin 217 perhekuntaa, jotka kuluttivat vähintään kaksi pulloa viiniä viikossa. Osana tutkimusta he joivat kahden viikon ajan pienistä (2,9 dl) ja toisen jakson ajan suuremmista laseista (3,5 dl).

Perhekunnat joivat keskimäärin 6,5 prosenttia vähemmän, kun he käyttivät pieniä laseja, tulokset osoittivat. Kuukausitasolla tämä tarkoitti noin 5 dl vähennystä.

Tutkijat selvittivät myös,vaikuttaako viinipullon koko juodun alkoholin määrään. Tulosten perusteella osallistujat kuitenkin joivat käytännössä saman verran riippumatta siitä, ostivatko he juomansa tavallisen kokoisissa vai pienissä pulloissa, kun ostetun alkoholin kokonaismäärä pysyi samana.

Brittien tulokset pitää varmistaa suuremmissa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat pienten viinilasien auttavan vähentämään alkoholin kulutusta. Aiemmissa tutkimuksissa on myös havaittu, että ravintoloissa viiniä myydään ja todennäköisesti juodaan enemmän, jos lasit ovat suurempia.

Mistä tietää kesätissuttelun menneen överiksi? Katso:

Nämä merkit kertovat kesätissuttelun menneen överiksi 1:38
Nämä merkit kertovat, että alkoholin käyttöä kannattaisi vähentää. Uutisaamussa vieraana A-klinikan toimitusjohtaja Kaarlo Simojoki.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat