Yksinäisyys voi suurentaa naisten sydänriskejä – erityisesti korona-ajan ongelman kanssa

Miksi ihminen tarvitsee fyysistä läheisyyttä? Asiantuntijat vastaavat 2:15
Miksi ihminen tarvitsee fyysistä läheisyyttä? Asiantuntijapsykologi Tiina Tuominen ja tutkimusprofessori Osmo Kontula kertovat.

Itsensä yksinäiseksi kokevat naiset ovat muita alttiimpia sairastumaan sydän- ja verisuonitauteihin. Myös sosiaalinen eristyneisyys ja vähäiset ihmiskontaktit liittyvät suurentuneeseen sairastumisriskiin.

Tuoreen tutkimuksen perusteella vaikutukset eivät ole suuren suuria, sillä yksinäiset naiset sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin 5 prosenttia ja sosiaalisesti eristyneet 8 prosenttia todennäköisemmin kuin muut samanikäiset naiset.

Yhteydet ovat kuitenkin voimakkaampia, jos nainen on sekä yksinäinen että sosiaalisesti eristynyt. Tällöin sairastumisriski on 13–27 prosenttia suurempi muihin naisiin verrattuna. Tämä havaittiin kahdeksan vuoden seurannassa.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin ja todennäköisesti ne selittyvät osittain elintavoilla. Tässä tutkimuksessa yhteydet kuitenkin näkyivät senkin jälkeen, kun monet sydän- ja verisuonitaudeille altistavat riskitekijät huomioitiin.

Tulokset perustuvat 58 000 keskimäärin 79-vuotiaan naisen kahdeksanvuotiseen seurantaan. Yksinäisyydestä ja sosiaalisista suhteista ja aktiviteeteista kyseltiin neljän vuoden välein. Naiset olivat terveitä tutkimuksen alkaessa, mutta seurannan aikana 1 600 naista sairastui sydän- ja verisuonitautioireeseen.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Alla olevalla videolla kerrotaan, mitkä tekijät altistavat useille eri pitkäaikaissairauksille.

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Katso video: Nämä riskitekijät lisäävät "perussairauksien" vaaraa.

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat