Yksi tviitti teki Hanna Wassista maalitaulun – tältä tuntuu joutua ministerin kehumisesta somekohun silmään

Politiikan tutkija kehui ministeri Tuppuraista joutuen viharyöpyn kohteeksi – kertoo nyt MTV Uutisille kokemuksestaan 4:58
Video: Kuuntele, miten politiikan tutkija Hanna Wass kertoo kokemastaan maalituksesta.

Politiikan tutkija ja yleisen valtio-opin dosentti Hanna Wass joutui someryöpytyksen kohteeksi kehuttuaan ministeri Tytti Tuppuraista.

Yleisen valtio-opin dosentti ja politiikan tutkija Hanna Wass näki lauantaina Facebookissa Ulpu Iivarin kehuneen Facebook-päivityksessään omistusohjausministeri Tytti Tuppuraista.

Wass kuvailee itsekin ihailevansa Tuppuraisen taitoa omaksua monimutkaisia asioita nopeasti. Sen kummemmin asiaa ajattelematta, Wass päätti itsekin kommentoida päivitystä ja intoutui samalla kehumaan Tuppuraista.

Ministeri Tuppurainen näki Wassin kehun ja kommentoi päivitystä kiittävästi. Wass ilahtui ja päätti jakaa hänen ja ministerin viestienvaihdosta kuvakaappauksen Twitterissä.

Wass ei ajatellut tviittiä sen kummemmin. Hän kuvailee, etteivät hänen tviittinsä yleensä kerää juurikaan huomiota.

Toisin kävi. Wass laittoi puhelimensa sivuun ja vilkaisi sitä seuraavan kerran vasta sunnuntaina. Tviitti oli tässä vaiheessa kirvoittanut jo useita vastauksia ja jakoja.

Mahdollisuuksia työskennellä politiikan tutkijana kyseenalaistettiin

Wass kuvailee olevansa tyypillisesti hyvin varovainen tviittailija.

– Vasta sunnuntaina päivällä avasin Twitterin ja huomasin, että jotain kummallista on käynnissä.

Ensi häkeltymisen ja hätäännyksen jälkeen Wass yritti suhtautua asiaan kuten tutkija ja analysoida tapahtunutta järjellisesti. Hän luki kaikki kommentit, joita oli satoja.

– Jos nyt ajattelee maalittamisen logiikkaa, niin tunnin sisällä useampi eri henkilö oli tviitannut alkuperäisen tviittini omilla saatesanoillaan. Saatteet eivät olleet kovin mieltä ylentäviä.

Wass myöntää, ettei ajatellut asiaa loppuun ja hänen harkintansa petti. Hän ei tullut ajatelleeksi esimerkiksi viime aikoina paljon puhuttanutta Uniper-sotkua, jossa Tuppurainen on ollut paljon esillä.

Wassiia kommentoinneissa tviiteissä muun muassa kyseenalaistettiin sitä, voiko Wass enää toimia poltiikan kommentaattorina tai tutkijana, kun hän kerran on näin selvästi kallellaan tietyn puolueen suuntaan. 

– Osoitti minulta huonoa harkintaa yhdistää oma politiikantutkijan statukseni kannanottoon, joka koettiin ideologisesti värittyneeksi.

Ensimmäinen reaktio tapahtuneeseen oli hätäännys ja häpeä. Suuri osa kommenteista kyseenalaisti Wassin riippumattomuuden politiikantutkijana. Wass koki aiheuttaneensa tviitillään häpeää koko tutkijayhteisölle ja työnantajalleen.

– Syötin suoraan lapaan oikeistopopulistisesti värittyneille kommentaattoreille.

Ilmiö eikä yksittäistapaus

Vastaavanlainen maalittaminen ei ole ainutlaatuista. Wass ei koe tapahtuneen olleen pelkästään kielteinen asia, sillä se antoi perspektiiviä ja kokemusta. Hän iloitsee siitä, että osaa jatkossa olla tukena muille, jotka joutuvat kokemaan saman.

– Moni poliitikko on sanonut, että tämä on arkipäivää ja asiassa on sukupuolittunut taso. Twitter on naiselle ja varsinkin naispoliitikolle melkein kamikaze-paikka.

Lue myös:

    Uusimmat