Yksi ruokavalio auttaa kumoamaan lihavuuden terveysriskejä – syö näin, niin sinun ei tarvitse edes laihduttaa

Aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet 1:36
Aivoinfarktin tyypillisiä oireita ovat käden ja jalan heikkous. Näistä käsi on merkittävämmin heikentynyt.

Ruotsalaisten ja yhdysvaltalaisten tutkijoiden löydökset vihjaavat, että Välimeren ruokavalio tasoittaa yhteyttä lihavuuden ja kuolleisuuden välillä.

79 000 ruotsalaisen aineistoon perustuva analyysi osoittaa, että terveellinen ruokavalio voi vähentää tiettyjä painoon liittyviä terveysriskejä, vaikka ihminen ei laihtuisikaan.

Tutkimuksessa pääosin Välimeren ruokavaliota noudattavilla ihmisillä oli muita pienempi kuolleisuus 21 vuoden seurantajakson aikana riippumatta siitä, kuinka paljon he painoivat. Sen sijaan ihmisillä, jotka eivät syöneet Välimeren ruokavalion mukaisesti, oli korkeampi kuolleisuus, vaikka heidän painonsa oli "normaalin" rajoissa.

Terveellinen ruokavalio ei täysin poistanut sydänriskejä

Yksinään terveellinen ruokavalio ei kuitenkaan poistanut lihavuuteen liittyviä sydänriskejä ja sydänkuolleisuutta, vaikka se niitä vähensikin. Toisaalta Välimeren ruokavaliosta poikkeaminen ei lisännyt normaalipainoisten sydänriskejä.

Tutkijat arvelevat, että tämä voi johtua ylipainon sekä sydän- ja verisuonisairauksien taustalla vaikuttavista yhteisistä geneettisistä tekijöistä. On myös mahdollista, että lihavuuteen liittyvät sydänriskit välttääkseen tulisi noudattaa tiukempaa terveellistä ruokavaliota.

Sydänliiton sivuilla muistutetaan, että lihavuus vaikuttaa epäedullisesti myös muihin sydänriskejä lisääviin tekijöihin, kuten verenpaineeseen, rasva-aineenvaihduntaan, veren hyytymistekijöihin ja elimistön tulehdusreaktioihin.

Tutkimus ilmestyi PLOS Medicine -lehdessä. Tutkimuksessa on puutteensa, ja tulokset tuleekin varmistaa kliinisissä kokeissa.

Välimeren ruokavalio on tunnettu terveellisyydestään

Välimeren ruokavaliota pidetään yhtenä terveellisimmistä ruokavalioista. Se sisältää runsaasti täysjyvää, hedelmiä, kasviksia, kalaa ja oliiviöljyä. 

Yhdysvaltalais-espanjalainen tutkijatiimi on ehdottanut, että runsaasti kalaa ja muita mereneläviä sisältävä Välimerellinen ruokavalio voisi olla sydämen kannalta terveellisin vaihtoehto. Välimeren ruokavalio sisältää runsaasti sydämen terveydelle suotuisia pehmeitä rasvoja. 

Terveellisen ruokavalion lisäksi säännöllinen liikunta suojaa sydäntä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat