Yksi näkemys yhdistää lähes kaikkia suomalaisia moottoripyöräilijöitä – tiedätkö, mitä motoristit toivovat autoilijoilta?

Osaatko sitoa moottoripyörän peräkärryyn oikein? 3:41
Tiedätkö, miten moottoripyörä kiinnitetään peräkärryyn? Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen opastaa.

Moottoripyörät ovat saapuneet jälleen tien päälle. Liikenneturvasta muistutetaan, että autoilijoiden onkin viimeistään nyt syytä valpastua huomioimaan kaksipyöräisillä liikkuvat.

Talven aikana moni autoilija ehtii unohtamaan moottoripyörien olemassaolon, joten keväisin on aina olemassa riski ikävillekin kohtaamistilanteille.

Autoilijoiden onkin syytä terävöittää aistejaan viimeistään nyt.

Sen lisäksi, että autoilijoiden on syytä ottaa huomioon moottoripyörät, voivat myös motoristit huomioida oman näkyvyytensä liikenteessä esimerkiksi vaaleita tai värikkäitä ajoasuja käyttämällä. Kypärää myöten kokomusta vaatetus hankaloittaa moottoripyöräilijän havaitsemista ratin takaa.

– Tärkein asia on silti ennakoiva ja ennakoitava ajotapa. Kun ei tee kovia kiihdytyksiä ja noudattaa nopeusrajoituksia, on paremmin muiden ennakoitavissa ja huomioitavissa, Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo huomauttaa tiedotteessa.

– Lisäksi kunnon turvaväli sekä vilkkujen ja ajovalojen oikea käyttö helpottavat motoristin havaitsemista, Vuoristo jatkaa.

Liikenneturvan 5 vinkkiä motoristin näkyvyyteen

  1. Vältä kovia kiihdytyksiä ja aja nopeusrajoitusten mukaan.
  2. Pidä riittävä turvaväli edellä ajavaan ja vältä ajautumasta liian lähelle tien oikeaa reunaa.
  3. Anna muille mahdollisuus huomata sinut – älä puikkelehdi esimerkiksi jonoissa.
  4. Vältä kokomustien varusteiden käyttöä – valkoinen tai värikäs kypärä tekee näkyväksi.
  5. Kaukovaloja ei tule käyttää päivällä, ne hankaloittavat moottoripyörän nopeuden ja etäisyyden arviointia.

Huomioimisessa parannettavaa

Tieliikenteessä loukkaantuneiden moottoripyöräilijöiden määrä laski tasaisesti koko viime vuosikymmenen ajan, mutta viime vuosina menehtyneiden määrä on kääntynyt nousuun. Liikenneturvan kyselyyn vastanneet moottoripyöräilijät pitävät muita kuljettajia – erityisesti autoilijoita – suurimpana riskinä liikenteessä.

Liikenneturvan toteuttamassa laajassa moottoripyöräkyselyssä selvisi, että vain reilu kolmannes moottoripyöräilijöistä kokee autoilijoiden huomioivan heidät pääsääntöisesti hyvin.

– Kun suurin osa motoristeista kokee, että huomioimisessa olisi parannettavaa, niin perusasioiden kertaaminen on varmasti paikallaan. Autoilijoiden on varmistettava, ettei motoristi ole jäänyt katveeseen tai muuten vain huomaamatta. Kaistanvaihtotilanteessa on taustapeileistä varmistamisen lisäksi katvealueet huomioitava päätä kääntämällä, Vuoristo muistuttaa.

Erityisen tarkkana risteyksissä

Lähes 92 prosenttia kyselyyn vastanneista uskoo, että moottoripyöräilijöiden turvallisuus paranisi, mikäli autoilijoita sekä muistutettaisiin että opetettaisiin huomioimaan motoristit paremmin.

Vastanneet peräänkuuluttivat huomion kiinnittämistä erityisesti motoristien havainnointiin, turvaväleihin sekä kaksipyöräisillä liikkuvien huomioimiseen risteyksissä.

Myös Vuoristo pitää nimenomaan risteyksiä erityisinä vaaranpaikkoina. Tästä johtuen havainnointi on aloitettava hyvissä ajoin ennen risteystä.

– Risteystä lähestyvän moottoripyöräilijän nopeutta ja etäisyyttä on vaikea arvioida, joten kannattaa pelata varman päälle. Useimmiten käy nimittäin niin, että yliarvioimme etäisyydet ja aliarvioimme nopeudet.

Vastauksissa korostui yleisellä tasolla motoristien toive tasavertaisesta kohtelusta tien päällä.

– Liikenteessä olisikin nähtävä nimenomaan toinen ihminen tämän kulkutavasta riippumatta, Vuoristo kannustaa.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat