Yksi muutos vähensi kaupunkilaisten masennusta huomattavasti – toteutuuko sinun kotikulmillasi?

6:55

Kaupunkien joutotonttien ja -alueiden vihertäminen ja kunnostaminen voi yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella heijastua alueen asukkaiden mielenterveyteen. Tähän riittää jo roskien siivoaminen, nurmikon ja puiden istuttaminen ja pieni ylläpito.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, miksi THL vie joihinkin suomalaiskoteihin metsämaata.

Tulokset perustuvat Philadelphiassa tehtyyn kokeeseen, jossa joutotontteja kunnostettiin runsaassa sadassa paikassa ympäri kaupunkia.

Vihertämiseen satunnaistetut tontit siivottiin kunnolla, minkä jälkeen nurmikko uusittiin ja alueelle istutettiin puita. Lopuksi tontin ympärille pystytettiin matala, tontille pääsyn salliva puinen aita ja aluetta ylläpidettiin kuukausittain.

Lopuista tonteista kolmannes siivottiin ja siistittiin kuukausittain ja kolmannes jätettiin vertailun vuoksi ennalleen.

Vihertämisen vaikutuksia selvittääkseen tutkijat värväsivät asuinalueilta runsaat 400 keskimäärin 44-vuotiasta miestä ja naista, joiden vointia seurattiin puolentoista vuoden ajan.

Seurannan päättyessä tutkijat vertasivat eri alueiden osallistujia keskenään. Havaintona oli, että vihertämiseen valittujen tonttien lähellä asuvien mielialan parani selvästi enemmän kuin muilla alueilla asuvien.

Ero oli suuri, sillä masennusta kokevien osuus pieneni 40 prosenttia ja kokemus arvottomuudesta 50 prosenttia verrattuna verrokkiseutujen asukkaisiin. Ero oli vielä huomattavampi köyhimmillä asuinseuduilla.

Tutkijat eivät pystyneet selvittämään, mikä tarkalleen oli tulosten takana, mutta viheralueiden on osoitettu parantavan mielialaa myös aiemmissa tutkimuksissa. Muun muassa alakuloisuus, ahdistuneisuus ja stressi voivat vähentyä ja verenpaine laskea puistojen ja viheralueiden ansiosta.

Tutkimus ilmestyi JAMA Network Open -julkaisussa.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja