"Yksi hallituskauden vaikeimpia kysymyksiä" – RKP tyrmää esityksen sairaaloiden karsimisesta

Esitys sairaalaverkon karsimisesta saa kritiikkiä 3:41
Esitys sairaalaverkon karsimisesta saa kritiikkiä

Työryhmän esitys sairaalaverkon karsimisesta saa kritiikkiä opposition lisäksi myös hallituspuolueista.

Hallituspuolue RKP:lle ei kelpaa esitys sairaalaverkon karsimisesta. 

– RKP:ssa näemme, että raporttia ei voi sellaisenaan laittaa eteenpäin. Itse olen aika kriittinen tätä selvitystä kohtaan, en näe näin järeitä linjauksia kaikilta osin hyvinä, sanoo kansanedustaja Henrik Wickström (r.)

Myös RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kommentoi Instagramissa, ettei RKP ole valmis karsimaan sairaalaverkkoa tänään julkaistun työryhmän esityksen mukaisesti.

Esityksen mukaan esimerkiksi ympärivuorokautista päivystystä tarjoavien keskussairaaloiden määrä vähenisi 5-8:aan vuoteen 2030 mennessä.

Muun muassa hyvinvointialueiden johtajista ja ministeriön virkamiehistä koostuva työryhmä asetettiin, koska hallitus on sopinut, että "sairaaloiden ja päivystysten kokonaisuus" ja erikoissairaanhoidon työnjakoa koskevat säädökset uudistetaan. 

Tavoitteena ovat noin 100 miljoonan euron vuosittaiset säästöt vuodesta 2027 alkaen. 

RKP:n lisäksi myös kokoomuksesta, perussuomalaisista ja kristillisdemokraateista moititaan esitystä.

– Tämä on työryhmän tekemä esitys, ja siitä lähdetään nyt vasta keskustelemaan poliittisella tasolla. Itse kaipaisin kyllä faktapohjaa näiden linjausten tueksi. Kaipaisin myös vaikutusarviointia niin henkilöstön, talouden kuin potilasturvallisuuden ja laadunkin osalta, sanoo kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho.

Myös muun muassa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) ja kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen moittivat esitystä puutteellisista vaikutusarvioinneista ja sanovat, että poliittiset päätökset tehdään vasta myöhemmin.

Hallituspuolueiden edustajat eivät kuitenkaan ota kantaa siihen, mikä olisi sopiva määrä päivystystä tarjoavia keskussairaaloita tulevaisuudessa.

Asia on poliittisesti vaikea, koska alueille sairaaloiden säilyminen tärkeää. Samalla hallituksella on kuitenkin paineita löytää säästöjä myös sairaala- ja päivystysverkon uudistamisesta. 

Wickström ennakoi, että sairaalaverkon uudistaminen tulee olemaan yksi hallituskauden vaikeimpia kysymyksiä.

Poliittiset päätökset on määrä tehdä vuoden 2024 aikana.

Lue myös:

    Uusimmat