Oppositio hiillosti ministeri Juusoa sairaalaverkon kohtalosta: "Annatteko te Purran punakynän käydä?"

Ministeri Juuson mukaan yhtään sairaalaa ei olla sulkemassa.

Oppositiopuolueet hiillostivat torstaina eduskunnan kyselytunnilla kiivaasti sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusoa (ps.) Suomen sairaalaverkon kohtalosta.

Oppositiopuolueita huolestutti hallituksen leikkauspolitiikka ja sen vaikutukset sairaalaverkkoon.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen piti sairaaloita suomalaisen hyvinvointivaltion runkoverkkona.

– Nyt kun Orpon-Purran hallituksen sote-kädenjälki alkaa näkyä, ensimmäisenä jyrän alle uhkaa jäädä nimenomaan sairaalat, Tuppurainen maalaili.

– Aiotteko te suojata Suomen sairaalaverkon kehysriihessä ja tulevilta päätöksiltä vai annatteko te (valtiovarainministeri Riikka) Purran punakynän käydä, hän kysyi Juusolta.

Juuso piti Tuppuraisen huolia perusteettomina.

– Kyllä ministeri Purran punakynä on myöskin ihan järkevä, eikä tällaisia sairaaloiden lakkautuksia ole tulossa. Meillä hoidon ja palveluiden tarve koko ajan kasvaa, mutta se, mitä meidän täytyy tehdä on, että meidän täytyy tehostaa palveluverkkoa, Juuso vastasi.

Eteenpäin sairaalaselvityksen pohjalta?

SDP:n Aki Lindén nosti kysymyksessään esille tammikuussa julkistetun sairaalaselvityksen.

Selvityksen tehneen työryhmän ajatuksena oli, että jatkossa jokaisella hyvinvointialueella on vain yksi ympärivuorokautisesti päivystävä sairaala – joko yliopistollinen sairaala, keskussairaala tai akuuttisairaala.

Juuso ei tammikuussa asettunut tukemaan itse asettamansa työryhmän työtä, vaan sanoi, että selvitys oli tehty täysin ilman nykytilanteen syvällisempää analyysia ja eri vaihtoehtojen vaikutusarviointeja.

Lindén kysyi Juusolta, aikooko hallitus edetä tammikuisen selvityksen pohjalta.

– Se tieto, että valmistelua jatkettaisiin ainoastaan sen raportin pohjalta, ei pidä paikkaansa. Meillä on myöskin muita vaihtoehtoja tapetilla, mutta mitään päätöksiä tai poliittisia linjauksia ei ole vielä tehty. Edelleenkin katsomme eri vaikutusarvioita ja tarkastelemme erilaisia vaihtoehtoja, Juuso sanoi.

Juuson mukaan hän kertoo toukokuussa tarkemmin alalle suunnitelluista sadan miljoonan euron säästöistä.

Lue myös:

    Uusimmat