Yksi ele voi paljastaa näköhävikin

Näin silmälasit pitää puhdistaa, jos käytät astianpesuainetta 0:59
KATSO MYÖS: Näin silmälasit pitää puhdistaa, jos käytät astianpesuainetta!

Jos silmälaseja joutuu nostelemaan nähdäkseen kunnolla, voi syy piillä niin kutsutussa näköhävikissä.

Jos nostelet silmälaseja nähdäksesi paremmin, ongelmasi saattaa olla "näköhävikki", kertoo Instrumentarium tiedotteessaan. Jos näköä ei ole korjattu parhaalla mahdollisella tavalla, syntyy ongelma, joka on monelle tuttu.

– Näköhävikki voi tuntua esimerkiksi epätarkkana näkemisenä tietylle etäisyydelle, keinuttamisena, liian kapeina näköalueina tai vaikeutena hahmottaa asioita. Käytännössä potentiaalisesta näöntarkkuudesta siis katoaa osa taivaan tuuliin eikä silmälaseista oteta kaikkea mahdollista hyötyä irti, kertoo Instrumentariumin tuotepäällikkö Lotta Werlander tiedotteessa.

Esimerkiksi vanhojen silmälasien käyttäminen voi aiheuttaa sen, ettei ihminen näe niin hyvin kuin voisi. Näköhävikin vuoksi esimerkiksi autoa on hankala ajaa; tarkkuutta vaativat kotihommatkaan eivät luonnistu. 

Piilolinsseissä ongelman aiheuttaa väärä voimakkuus tai hajataitteisuus, jota ei ole korjattu kunnolla.

Näin näköhävikistä eroon: "Pienillä asioilla voi olla merkittävä vaikutus"

Näköhävikkiä ei synny, kun näkö on korjattu mahdollisimman oikein, kehykset istuvat kasvoilla hyvin eivätkä valu nenänvartta pitkin. Myös linssien täytyy olla oikeanlaiset. Lasien istuvuutta voi joutua ajan myötä korjaamaan, jotta se säilyy optimaalisena.

– Pienillä asioilla voi olla merkittävä vaikutus näköhävikkiin – esimerkiksi näöntarkastuksessa käytettävä tutkimusetäisyys poikkeaa merkittävästi silmälasien etäisyydestä kasvoista, tai valittu moniteholinssityyppi ei sovi asiakkaan voimakkuusprofiilille optimaalisesti, Werlander kuvaa.

Hänen mukaansa näköhävikki voi aiheuttaa sen, että sataprosenttisesta näkökyvystä käytössä onkin vain 80 prosenttia.

– Lisäksi uusien silmälasien luovutuksen yhteydessä lasit tulisi taivutella istumaan mahdollisimman lähellä tilattuja yksilöllisiä arvoja, jotta koko linssin voimakkuuskapasiteetti tulisi hyötykäyttöön eikä näköhävikkiä syntyisi.

Näkö voi heikentyä iän tai sairauksien myötä

Aina näön heikkenemisen syy eivät toki ole silmälasit. Näkö heikkenee luonnostaan ikääntymisen myötä. Presbyopiaksikin kutsuttu ikänäkö johtuu silmän linssin jäykistymisestä. 

Erilaiset sairaudet voivat vahingoittaa näköä.  Näköä voi rappeuttaa esimerkiksi glaukooma eli viherkaihi, tai harmaakaihi. Siksi huonontuneen näön syy tulisi aina selvittää. Varhainen puuttuminen pienentää riskiä vakavaan näön alenemaan. Lue, millaiset oireet näkökyvyssä voivat olla hälytysmerkki!

Katso myös: Tuijottelua päivät pitkät – millainen on älylaitteiden vaikutus näköön?

Älylaitteiden vaikutus lasten näköön 7:39
Lähellä olevien näyttöjen tuijottaminen rasittaa silmiä ja syö aikaa ulkona olemiselta.

Lue myös:

    Uusimmat