Yksi asia pidentää keuhkosyöpäpotilaan elämää – koskaan ei ole myöhäistä lopettaa!

Tällaisia ovat keuhkosyövän oireet 2:12
Keuhkosyöpä löytyy usein valitettavan myöhään. Videolla kerrotaan, miten tauti oireilee.

Suuri osa keuhkosyöpään sairastuvista jatkaa tupakointia diagnoosin jälkeen, vaikka tupakoinnin lopettaminen voisi parantaa heidän ennustettaan ja lisätä elinvuosia.

Tiedot käyvät ilmi Annals of Internal Medicine -lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jossa 517 ei-pienisoluiseen keuhkosyöpään sairastunutta seurattiin seitsemän vuoden ajan. Seurannan aikana 63 prosenttia potilaista kuoli.

Kaikki potilaat tupakoivat sairastuessaan, mutta hieman alle puolet lopetti diagnoosin saatuaan. Tupakoinnin lopettaneet elivät keskimäärin 22 kuukautta pitempään kuin tupakointia jatkaneet ja heidän keuhkosyöpänsä etenivät hitaammin. Yhteys havaittiin riippumatta siitä, miten paljon ja pitkään potilas oli tupakoinut.

Tulokset osoittavat, että jopa keuhkosyöpään sairastumisen jälkeen tupakoinnin lopettamisesta on huomattavaa hyötyä.

Valtaosa keuhkosyövistä johtuu tupakasta

Tupakointi on Suomessa vähentynyt huomattavasti edeltävien vuosikymmenten aikana, mutta yhä 14 prosenttia miehistä ja 11 prosenttia naisista tupakoi päivittäin.

Keuhkosyöpään sairastuu noin 2 miljoonaa ihmistä vuosittain. Tapauksista 80–90 prosenttia johtuu tupakasta.

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat