Mainos

YK tuomitsi USA:n vankien pahoinpitelyt Afganistanissa

YK tuomitsee jyrkästi amerikkalaissotilaiden väärinkäytökset Afganistanissa. Amerikkalaissotilaat muun muassa kiduttivat kuoliaaksi kaksi pidätettyä muutama vuosi sitten.

Raportti Yhdysvaltain sotilaiden tekemistä vankien pahoinpitelyistä Afganistanissa on syvästi järkyttävä, ja syylliset on tuomittava, sanoo YK.

- Tämän kaltaiset pahoinpitelyt ovat täysin mahdottomia hyväksyä ja häpäisevät kaikkea, mitä kansainvälinen yhteisö edustaa Afganistanissa, jyrähti YK:n Afganistanin-erityislähettiläs Jean Arnauldt poikkeuksellisen voimakassanaisessa lausunnossaan.

Pahoinpitelyt tapahtuivat afganistanilaisessa pidätyskeskuksessa vuonna 2002 ja johtivat lähes 2000-sivuiseen selvitysraporttiin, jonka New York Times esitteli perjantaina. Amerikkalaissotilaat muun muassa kiduttivat kuoliaaksi kaksi pidätettyä. Raportti kuvaa heidän kuolemaansa järjestäytyneeksi kidutukseksi, jossa miehiä hakattiin, potkittiin ja ripustettiin ranteistaan kattoon roikkumaan useiksi päiviksi.

Raportin sisältö on järkyttänyt myös parhaillaan Yhdysvalloissa vierailevan Afganistanin presidentti Hamid Karzain, joka on Arnauldtin tavoin vaatinut kaikkia syyllisiä tuomittavaksi. YK vaati lisäksi, että ihmisoikeusjärjestöjen on päästävä tarkkailemaan Afganistanin pidätyskeskusten toimintaa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.