Mainos

YK toiveikas ilmaston lämpenemisen rajoittamisen tavoitteissa

YK:n mukaan ilmaston lämpenemisen rajoittaminen enimmillään kahteen celsiusasteeseen vuoteen 2100 mennessä on yhä mahdollista.

Arvio perustuu Pariisin ilmastokokouksen alla yli 140 valtiolta saatuihin ilmoituksiin niiden ilmastonmuutosta rajoittavista toimista.  
YK:n mukaan tavoite on toteutettavissa, jos kansalliset lupaukset toteutuvat ja maat sitoutuvat niitä vähitellen kiristämään.  

– Tämä on merkittävä askel, mutta se ei ole vielä tarpeeksi, YK:n ilmastosopimussihteeristön (UNFCCC) johtaja Christiana Figueres sanoi Berliinissä.    

Pelkästään nyt annettujen lupausten lunastamisella lämpenemisen on arvioitu rajoittuvan vajaaseen kolmeen celsiusasteeseen.  

YK:n yhteenvedossa on mukana 146 maata, jotka olivat antaneet oman ilmoituksesta lokakuun alkuun mennessä. Niiden kasvihuonekaasupäästöt käsittävät 86 prosenttia maailmanlaajuisista päästöistä. Lokakuun aikana ilmoituksia on tullut vielä kymmenkunta lisää.  

Suurin osa lupauksista koskee toimia seuraavien 10–15 vuoden aikana.  
YK:n mukaan on merkittävää, että vain neljäsosassa lupauksista toimenpiteiden toteuttamisille on asetettu ehtoja esimerkiksi ulkopuolisen rahoituksen suhteen. Yhdenkään teollisuusmaan ilmoituksessa ei tällaista ehdollisuutta ole.  

Figueres korostaa, että monissa maissa luvatut toimet rakentuvat aiempien toimien päälle eli muutos kohti vähähiilistä yhteiskuntaa on jo alkanut. Ilmoitetut toimet on nyt sovitettava osaksi tasan kuukauden kuluttua Pariisissa alkavan kansainvälisen ilmastokokouksen päätöksiä, Figueres sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.