Mainos

Hollande: Ilmastokokouksessa on pelissä planeetan tulevaisuus

Pariisin ilmastokokouksessa on kyse koko planeetan tulevaisuudesta ja elämän jatkumisesta, sanoo kokousisännän Ranskan presidentti Francois Hollande.

Hänen mukaansa taistelua terrorismia vastaan ei voi erottaa taistelusta ilmastonmuutosta vastaan vaan molemmissa on kyse maailman rauhasta.  

Ilmastokokous piti ennen Hollanden puhetta hiljaisen hetken Pariisin terrori-iskujen uhrien muistoksi. Reilun kahden viikon takaisissa iskuissa sai surmansa 130 ihmistä ja useita satoja haavoittui.  

YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin mukaan Pariisin kokouksesta kaivataan päätöksiä mittavista toimista.  

– Meidän on edettävä pidemmälle, paljon pidemmälle, mikäli haluamme rajoittaa maapallon lämpenemisen alle kahteen celsiusasteeseen, Ban sanoi.  

Kokouksen yhteydessä tavanneet Yhdysvaltain ja Kiinan presidentit Barack Obama ja Xi Jinping vakuuttivat olevansa omalta osaltaan valmiita työskentelemään muutoksen puolesta.

– (Maailman) kahtena suurimpana taloutena ja kahtena suurimpana hiilipäästöjen lähteenä olemme arvioineet, että vastuumme on toimia, Obama muotoili maiden kannan. 

– Meidän johtajuutemme on välttämätöntä.  

Yli 180 maata on antanut kokouksen alla ilmoituksen toimista, joilla ne aikovat hillitä ilmastonmuutosta. Laskelmat lupausten vaikutuksista kuitenkin osoittavat, etteivät ne nykyisellään riitä kahden asteen tavoitteen saavuttamiseen. Muun muassa EU onkin korostanut toimien säännöllisen seurannan ja tehostamisen tärkeyttä.  

YK:n alainen Maailman ilmatieteen laitos WMO on arvioinut, että lämpenemisen yhden asteen raja menee rikki jo tänä vuonna. Päästöjen vähentämisellä on kiire, koska osa kasvihuonekaasuista säilyy ilmakehässä pitkään ja pitoisuudet pysyvät korkeina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.