Mainos

YK: Teollisuusmailla vastuu sääkatastrofeista

YK:n ympäristöohjelman Unepin johtaja Klaus Töpferin mukaan teollisuusmaiden on kannettava vastuunsa osuudestaan ilmastonmuutokseen, joka on aiheuttanut lukemattomia ihmishenkiä vaatineita sääkatastrofeja.

Töpfer sanoi saksalaiselle Deutschland-radiolle, ettei enää ole epäilystäkään siitä, että ihmisen toimet ovat osasyinä mm. Eurooppaa ja Aasiaa viime aikoina piiskanneisiin rankkasateisiin ja tulviin.

-Meidän on tehtävä kaikkemme taistellaksemme (tätä ilmiötä vastaan), ja se on ennen kaikkea teollisuusmaiden velvollisuus, Töpfer sanoi.

Töpfer muistutti, että Afrikassa asuu 14 prosenttia maailman väestöstä, mutta se tuottaa vain 3,2 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä. Ilmastonmuutoksen aiheuttamat kriisit, kuten kuivuus ja tulvat, koettelevat kuitenkin pahimmin juuri Afrikkaa, Töpfer lisäsi.

Töpferin mukaan ilmastonmuutosta kiihdyttävien ns. kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi on ennen kaikkea leikattava energiankulutusta ja kehitettävä edelleen uusiutuvien energialähteiden käyttöä. Tämä on tehtävä yhteistyössä kehitysmaiden kanssa, jotta ponnistelut teollisuusmaissa eivät menisi hukkaan päästöjen kasvaessa muualla.

EU-maat ovat Kioton ilmastosopimuksessa sitoutuneet leikkaamaan kasvihuonekaasupäästöjään keskimäärin kahdeksan prosenttia vuoden 1990 tasosta. Yhdysvallat - joka on ylivoimaisesti suurin kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttaja - on kieltäytynyt liittymästä sopimukseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.