Mainos

YK poistaa Irakin vastaiset talouspakotteet

YK:n turvallisuusneuvosto on yksimielisesti päättänyt 13 vuotta jatkuneiden Irakin vastaisten talouspakotteiden purkamisesta.

Turvallisuusneuvosto hyväksyi päätöslauselmaehdotuksen äänin 14-0. Syyria jättäytyi pois äänestyksestä, koska se ei mielestään saanut riittävästi aikaa perehtyä ehdotukseen ennen äänestystä.

Päätöslauselman mukaan Irakin öljytulot sijoitetaan kehitysrahastoon. Rahaston sijoituskohteista päättävät Yhdysvallat ja Britannia.

Rahaston varoja tullaan päätöksen mukaan käyttämään irakilaisten humanitaaristen tarpeiden täyttämiseen, maan taloudelliseen jälleenrakentamiseen ja infrastruktuurin korjaamiseen. Rahastosta otetaan varat myös Irakin siviilihallinnon järjestämiseen, aseistariisuntaan ja muihin Irakin kansaa hyödyttäviin tarkoituksiin.

YK:n ruokaa öljystä -ohjelmaa jatketaan kuitenkin vielä kuusi kuukautta ensiarvoisten siviilitarvikkeiden saannin varmistamiseksi. Ohjelman jatkolla varmistetaan myös esimerkiksi Venäjälle tärkeiden kauppasopimusten jatkuminen.

Irakin valtion velkojen maksulle luvataan päätöksessä aikataulu mutta Irakin öljytulot kuitenkin suojataan velkojilta vuoden 2007 loppuun asti. Espanjan ja Ranskan vaatimuksesta öljytuloista voidaan kuitenkin vaatia maksettavaksi ympäristölle aiheutuneita vahinkoja.

YK:n roolia Irakin jälleenrakentamisessa korostetaan pyytämällä YK:n pääsihteeriä asettamaan Irakiin edustaja, joka osallistuu maan sisäisen hallinnon järjestämiseen ja toimii neuvonantajana kehitysrahastossa. Pääsihteeri Kofi Annan ilmoitti heti äänestyksen jälkeen nimittävänsä edustajan viivytyksettä.

Monien kompromissien tuloksena syntynyttä päätöslauselmaa pidetään voittona YK:lle, jonka turvallisuusneuvosto ei onnistunut ennen Irakin sotaa muodostamaan yhtenäistä kantaa Irakin kriisin ratkaisemiseen.

-Voimme pitää tätä merkkinä YK:n paluusta oikealle paikalleen, ja se on tärkeintä, sanoi Ranskan ulkoministeri Dominique de Villepin. Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell kiitteli syntynyttä päätöstä merkkinä kansainvälisten suhteiden parantumisesta.

Halonen tyytyväinen YK:n rooliin Irakin jälleenrakentamisessa

Presidentti Tarja Halonen

Presidentti Tarja Halosen mukaan on irakilaisten ja koko kansainvälisen yhteisön etujen mukaista, että Irakin tulevaisuutta rakennetaan YK:n ohjauksessa.

-Tässä mielessä voimme Halosen mukaan olla hyvin tyytyväisiä tietoihin siitä, että YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyy Irakin jälleenrakennuksen kannalta keskeisen päätöslauselman.

Presidentti Halonen puhui tänään Teollisuuden ja Työnantajain keskusliiton TT:n kevätkokouksessa.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 22.05.2003)

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell sanoi Pariisissa, että Ranskan asettuminen tukemaan YK:n päätöslauselmaa on askel oikeaan suuntaan maiden välien parantamiseksi. Powellin mukaan maiden suhteissa on kuitenkin vielä paljon parantamista.
(Kymmenen uutiset 22.05.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.