YK:n pääsihteeriltä painava lausunto: Israelin kieltäytymistä kahden valtion mallin ajatuksesta on mahdotonta hyväksyä

YK: Israelin ehdoton linja pitkittää sotaa 1:03
YK:n Guterres: Israelin ehdoton linja pitkittää sotaa

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi turvallisuusneuvostolle, että konfliktista Gazassa on tullut merkittävä turvallisuusuhka koko maailmalle.

Israelin kieltäytymistä kahden valtion mallin ajatuksen edistämisestä on mahdotonta hyväksyä, YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoo. Hänen mukaansa Israelin ehdoton linja voi pitkittää sotaa Gazassa.

Muun muassa Yhdysvallat on kehottanut Israelia harkitsemaan kahden valtion mallin edistämistä palestiinalaisten kanssa, jotta vakavasti kriisiytynyttä tilannetta alueella saataisiin liennytettyä.

Guterresin mukaan Israelin korkein johto torjui ajatuksen kahden valtion mallista useaan otteeseen viime viikolla. Guterres kommentoi alueen vaikeaa tilannetta tiistaina YK:n turvallisuusneuvostolle.

– Tämä kieltäytyminen ja se, että palestiinalaisilta evätään oikeus omaan valtioon voivat pitkittää määrittelemättömän ajan konfliktia, josta on tullut suuri uhka kansainväliselle rauhalle ja turvallisuudelle, Guterres sanoi neuvostolle.

Guterresin mukaan tällainen lopputulema pahentaisi polarisaatiota entisestään ja voisi rohkaista ääriryhmiä kaikkialla.

Guterres peräänkuulutti kansainvälistä tunnustamista sille, että palestiinalaisilla on oikeus omaan itsenäiseen valtioon.

Turvallisuusneuvoston puhetta johtanut Ranskan ulkoministeri Stephane Sejourne sanoi neuvostolle tiistaina, että palestiinalaisten on saatava oma valtionsa.

Yli 25 000 kuollut Gazassa

Israelin pääministeriä Benjamin Netanjahua on arvosteltu laajasti ympäri maailman, kun hän on kerta toisensa jälkeen torpannut suoraan ajatuksen kahden valtion mallista. Israel on uhmannut niin ikään Yhdysvaltojen vaatimuksia. 

Yhdysvallat tukee Israelia sotilaallisesti miljardeilla dollareilla. Netanjahun kommenteista huolimatta Yhdysvaltain hallinto on sanonut, että se jatkaa edelleen neuvotteluja Israelin kanssa.

Hamasin hallinnoiman Gazan terveysministeriön mukaan Israelin ilmaiskut ja hyökkäykset ovat surmanneet Gazassa yli 25 500 ihmistä. Heistä suurin osa on ollut ministeriön mukaan naisia ja lapsia.

Israel julisti sodan äärijärjestö Hamasia vastaan sen jälkeen kun Hamasin taistelijat tekivät yllätyshyökkäyksen Israeliin lokakuun alkupuolella. Hamasin hyökkäyksessä kuoli Israelin mukaan arviolta reilut 1 100 ihmistä. Hamas otti myös panttivankeja, joita on israelilaisarvioiden mukaan edelleen kiinniotettuina päälle 130.

Israelin sotatoimet lokakuisen iskun jälkeen ovat keränneet laajaa kritiikkiä, vaikka Israelin oikeus puolustaa maataan hyökkäyksiltä hyväksytäänkin.

Lue myös:

    Uusimmat