Mainos

YK:n pääsihteeri penää Aasian maita katkaisemaan riippuvuutensa kivihiileen – "Merkittävä uhka ilmastolle"

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaatii Aasian maita lopettamaan riippuvuutensa kivihiileen ja tarttumaan ilmastokriisin ratkomiseen.

Pääsihteeri puhui lauantaina ennen Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestön kokousta ja varoitti, että kivihiili on merkittävä uhka ilmastolle.

Aiemmin tällä viikolla julkaistun ennusteen mukaan useat Aasian metropolikaupungit uhkaavat jäädä tulvien alle ilmastonmuutoksen takia. Tulvavaarassa ovat muun muassa Thaimaan pääkaupunki Bangkok, Intian Mumbai ja Vietnamin suurin kaupunki Ho Chi Minh.

Kivihiili tärkeimpiä energianlähteitä

Kivihiili on yhä Kaakkois-Aasian tärkeimpiä energianlähteitä. Guterresin mukaan Kaakkois-Aasian maiden täytyy olla energiapolitiikan uudistamisen ja hiilen hinnoittelun etulinjassa.

Kivihiili kattaa noin kolmasosan Vietnamin energiasta, ja lisää uusia voimaloita aiotaan ottaa käyttöön vuoteen 2050 mennessä. Thaimaa puolestaan investoi fossiilisiin polttoaineisiin.

Uuden tutkimuksen mukaan ainakin 300 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa elää paikoissa, jotka uhkaavat hukkua tulvien alle niin ikään vuoteen 2050 mennessä.

Monien Aasian maiden rannikkoalueet kärsivät jo nyt valtavista tulvista ja meriveden noususta, joita syklonit ja myrskyvuokset voimistavat ennestään. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja