Mainos

YK:n edustajat: Pakolaisia kuolee Zairessa kuin kärpäsiä

Itä-Zairessa kapinoivat tutsit eivät päästäneet tänäänkään avustustyöntekijöitä alueen yli miljoonan pakolaisen luo. Rajan yli Ruandaan siirtyneiden mukaan tilanne Itä-Zairessa on katastrofaalinen ja ihmisiä kuolee kuin kärpäsiä.

EU:n kehitysapuministerit kokoontuivat torstaina pohtimaan yhteistä vastausta Zairen kriisiin. YK:n edustajat kertoivat, että pakolaisia on alkanut kuolla janoon Itä-Zairen ankarissa oloissa. Heidän tietonsa perustuivat harvoihin silminnäkijäkuvauksiin alueelta, jossa tungeksii noin 1,2 miljoonaa pääosin hutupakolaista. Pakolaisten kerrottiin mm. repineen puiden juuria maasta imeäkseen niistä kosteutta.

Naapurimaista Ruandasta ja Burundista tulleet pakolaiset lähtivät vajaa kuukausi sitten leireistään pakoon tutsikapinallisten ja Zairen armeijan välisiä taisteluja. Heidän joukkoonsa on liittynyt myös alueen kylistä paenneita zairelaisia. Uviran ja Goman lähellä sijainneilla pakolaisleireillä oli yhteensä 1,2 miljoonaa pakolaista.

Avustustyöntekijät käännytettiin

Tutsikapinalliset pitävät nyt hallussaan suurinta osaa Itä-Zairesta. He ovat käännyttäneet takaisin alueelle pyrkineet avustustyöntekijät, mm. Lääkärit ilman rajoja -järjestön edustajat.

Avustusjärjestöt ovat keränneet elintarvikkeita ja lääkkeitä varastoon lähialueille. WFP:n edustaja Brenda Barton kertoi, että järjestöllä on Zairen naapurimaissa ruokaa 60 000 tonnia. Sillä ruokkii 2,2 miljoonaa ihmistä kahden kuukauden ajan.

Pakolaiset ovat haluttomia palaamaan Ruandaan ja Burundiin, joista suurin osa alun perin pakeni verenvuodatusta. Hutut pelkäävät, että maiden tutsijohtoiset armeijat ryhtyvät teurastamaan palaavia pakolaisia. Esimerkiksi Ruandaan on katastrofaalisesta tilanteesta huolimatta palannut viime viikkoina vain pari tuhatta pakolaista.

Rajan ylittäneet kertoivat torstaina pyrkineensä pakenemaan syvemmälle Zaireen, mutta kääntyivät nälän ajamina takaisin.

Ministerit pohtivat yhteistä vastausta

EU:n avustusministerit pohtivat torstaina Brysselissä unionimaiden yhteistä vastausta Zairen kriisiin. Afrikan maiden johtajat pyysivät tiistaina rauhanturvajoukkoja Itä-Zaireen.

EU:n humanitaarisesta avusta vastaava komissaari Emma Bonino vaati kansainväliseltä yhteisöltä nopeita toimia Zairen tilanteen vuoksi. Hänen mukaansa Itä-Zaireen olisi avattava humanitaarisen avun käytäviä elintarvikekuljetuksille ja pakolaisten kotiinpaluuta varten.

Zairen presidentti Mobutu Sese Seko on asettunut tukemaan puolueettoman rauhanturvajoukon sijoittamista Itä-Zaireen. Tutsikapinalliset ovat kuitenkin ilmoittaneet, etteivät he hyväksy Ranskan osallistuvan turvaoperaatioon. YK:n pakolaispäävaltuutettu Sadako Ogata vaati, että rauhanturvajoukolla on oltava valtuudet pidättää ja riisua aseista taisteluryhmiä Itä-Zairessa.

Mandela rauhanlähettilääksi

Etelä-Afrikan presidentti Nelson Mandela on lupautunut rauhanlähettilääksi Zairen kriisissä, kertoi Johannesburgissa vieraileva zairelaislähetystö. Vielä ei kuitenkaan ole selvillä, mikä Mandelan rooli tarkalleen olisi. Zairen presidentti Mobutu Sese Seko oli pyytänyt Mandelaa välittäjän tehtävään.

Etelä-Afrikka on myös ilmaissut halukkuutensa osallistua rauhanturvaamisoperaatioon, jos YK sitä pyytää.
(STT-Reuter-AFP-DPA)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.