YK:n asiantuntijoiden mukaan Harkovasta löydettiin pohjoiskorealainen ohjus

Ukrainan Harkovaan tammikuussa pudonneen ohjuksen jäänteet ovat peräisin pohjoiskorealaisesta Hwasong-11-sarjan ballistisesta ohjuksesta, kertovat YK:n pakotevalvojat raportissaan.

Pakotevalvojien mukaan tämä rikkoo Pohjois-Korealle vuonna 2006 asetettua asevientikieltoa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. 

Pohjois-Korea, viralliselta nimeltään Korean demokraattinen kansantasavalta, on ollut vuodesta 2006 lähtien YK:n pakotteiden alainen ballististen ohjusten ja ydinohjelmiensa vuoksi. 

Kolme YK:n pakotevalvojaa matkusti aiemmin tässä kuussa Ukrainaan tarkastamaan ohjuksen jäänteitä. Valvojat eivät löytäneet todisteita siitä, että kyseessä olisi ollut Venäjän valmistama ohjus.

Valvojat eivät kyenneet riippumattomasti selvittämään, mistä kyseinen ohjus laukaistiin tai kuka sen laukaisi. Ukrainan viranomaisten toimittamien lentotietojen mukaan ohjus laukaistiin Venäjän alueelta.

Jos ohjus on ollut venäläisjoukkojen valvonnassa, se viittaisi valvojien mukaan siihen että sen on hankkinut Venäjä.

Yhdysvallat ja muut tahot ovat syyttäneet Pohjois-Koreaa aseiden siirtämisestä Venäjälle käytettäväksi Ukrainaa vastaan.

Sekä Venäjä että Pohjois-Korea on kiistänyt syytökset aseiden siirtämisestä. Maat ilmoittivat viime vuonna syventävän sotilaallisia suhteitaan.

Lue myös:

    Uusimmat