YK:n asiantuntija: Iranilaisen kenraalin surmaaminen oli "umpimähkäistä tappamista" – laittoman iskun Irakissa teki Yhdysvallat

Miksi USA hyökkäsi juuri nyt Iraniin? -"Suleimani ollut varmasti tappolistalla jo pitkään" 2:28
Miksi USA hyökkäsi juuri tammikuussa Iraniin? Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja: "Suleimani ollut varmasti tappolistalla jo pitkään"

Iranilaiskenraalin tammikuussa surmannut Yhdysvaltain lennokki-isku oli laiton, sanoo YK:n henkirikoksiin erikoistunut tutkija Agnes Callamard tiistaina julkistetussa raportissa.

Yhdysvallat teki tammikuun alkupuolella lähellä Bagdadin kansainvälistä lentokenttää ilmaiskun, jossa kuoli Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen vaikutusvaltainen komentaja Qassem Suleimani.

Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoi presidentti Donald Trumpin määränneen iskun. Ministeriön mukaan iskun tarkoituksena oli suojella alueella olevia yhdysvaltalaisia.Iran vastasi surmaan tekemällä raketti-iskuja Ain-al-Asadin tukikohtaan Irakissa.

Tukikohdassa oli yhdysvaltalaisia sotilaita.

Tulokset esitellään YK:n i hmisoikeusneuvostolle

YK:n henkirikoksiin erikoistunut tutkija Agnes Callamardin mukaan Yhdysvaltain tekemässä iskussa oli kyse umpimähkäisestä tappamisesta, joka rikkoo YK:n peruskirjaa.

Yhdysvallat ei ole antanut mitään todistetta siitä, että Suleimani olisi suunnitellut välitöntä hyökkäystä Yhdysvaltain etuja vastaan, varsinkaan Irakissa, Callamard kirjoittaa.

– Ei ole annettu todisteita siitä, että lennokki-isku kolmannessa maassa olisi ollut tarpeellinen tai että tälle maalle aiheutunut vahinko olisi ollut verrannollinen siihen vahinkoon, joka väitetysti ehkäistiin, Callamard sanoo.

Callamard on puolueeton tutkija, joka ei puhu YK:n nimissä, mutta raportoi tuloksistaan sille. Tutkimustulokset esitellään YK:n ihmisoikeusneuvostolle torstaina. Yhdysvallat vetäytyi neuvostosta toissa vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat