Mainos

YK-lähettiläs Haley: Yhdysvallat varautunut tekemään uusiakin iskuja Syyriaan

1:44

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley arvioi, että USA on varautunut tekemään uusia iskuja Syyriaan. Hän totesi kuitenkin toivovansa, etteivät ne ole tarpeen.

YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa puhunut Nikki Haley sanoi Venäjän olevan osavastuussa kemiallisten aseiden käytöstä Syyriassa, koska Venäjä on tukenut maan nykyhallintoa. Hänen mukaansa maailma toivoo Venäjän harkitsevan uudelleen liittolaisuuttaan Syyrian johtajan Bashar al-Assadin kanssa.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui tänä iltana Suomen aikaa keskustelemaan Yhdysvaltojen tekemästä ohjusiskusta syyrialaiseen lentotukikohtaan. Venäjän varalähettiläs Vladimir Safronkov arvosteli Yhdysvaltoja kovin sanoin hyökkäyksestä itsenäisen valtion alueelle.

– Tämä hyökkäys on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus ja vihamielinen toimi, Safronkov sanoi hätäkokoukselle.

Venäjä ilmoitti aiemmin ryhtyvänsä vahvistamaan Syyrian ilmapuolustusta ja sanoutui toistaiseksi irti sopimuksesta, jolla sen ja Yhdysvaltain asevoimat ovat koordinoineet lentotoimintaansa Syyriassa. Pentagon vetosi viestilinjan pitämiseksi edelleen auki.

Venäjän lisäksi Syyria ja Iran tuomitsivat Yhdysvaltain iskun.

– Amerikan teko on vain typerää ja vastuutonta käytöstä, mikä paljastaa sen lyhytnäköisyyden sekä poliittisen ja sotilaallisen sokeuden totuudelle, presidentti Bashar al-Assadin lausunnossa sanottiin.

Yhdysvaltain liittolaiset Euroopassa ja eri puolilla maailmaa sen sijaan antoivat tunnustusta presidentti Donald Trumpille päättäväisestä toiminnasta. Useissa lausunnoissa korostettiin, että al-Assad saa syyttää tilanteesta itseään.

– Yhdysvaltain isku osoittaa tarvittavaa päättäväisyyttä barbaarisia kemiallisin asein tehtyjä hyökkäyksiä vastaan, Euroopa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk tviittasi.

Tuhoista ristiriitaista tietoa

Trump sai kiitosta toiminnastaan myös kotimaansa kongressista molempien puolueiden johtajilta.

Yhdysvallat iski Shayratin lentotukikohtaan lähellä Homsia varhain perjantaiaamuna. Tukikohta valikoitui iskun kohteeksi, koska Yhdysvallat uskoo, että tiistain hyökkäys kemiallisilla aseilla tehtiin sieltä käsin.

Kenttää ovat käyttäneet myös Venäjän asevoimat, joita Yhdysvallat varoitti etukäteen tulossa olevasta iskusta. Venäjän mukaan sen sotilaita ei haavoittunut tai kuollut iskussa.

Venäjä kuitenkin korosti iskun olleen kansainvälisen oikeuden vastainen ja aiheuttavan merkittävää vahinkoa Venäjän ja Yhdysvaltain välisille suhteille sekä äärijärjestö Isisin vastaiselle taistelulle.

Kyseessä oli Yhdysvaltojen ensimmäinen ohjusisku Syyrian armeijaa vastaan vuosia jatkuneen sisällissodan aikana.

Tiedot iskun sotilas- tai siviiliuhreista vaihtelivat, mutta eri arviot liikkuivat alle kymmenessä. Myös arviot tukikohdan kärsimistä vaurioista vaihtelivat. Aluksi kerrottiin tukikohdan tuhoutuneen 59 risteilyohjuksen osumista lähes täysin. Myöhemmin venäläislähteet sanoivat, että vain muutama Syyrian ilmavoimien kone olisi tuhoutunut eikä kiitotie olisi kärsinyt vaurioita.

AFP:n lähteen mukaan myös Syyrian asevoimat olisi saanut ennakkovaroituksen iskusta. 

Jutusta poistettu 8.4. kello 10.20 uutisvideo, jossa kerrottiin virheellisesti, että Syyria olisi tehnyt 1400 ihmistä surmanneen savariini-iskun lähellä Damaskosta. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja