Trump määräsi massiivisen iskun Syyriaan – yli 50 ohjusta ammuttu, kohteena Assadin hallinto

0:51

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo, että tärkeä kansallinen turvallisuusetu vaati Yhdysvaltain iskuja Syyriaan. Yhdysvallat ampui aamuyöllä kymmeniä ohjuksia Syyrian hallituksen lentokentälle. Iskussa kerrotaan kuolleen ainakin neljä ihmistä.

Trump määräsi massiivisen sotilasiskun kostoksi kemiallisilla aseilla tehdystä hyökkäyksestä, jonka tekijänä Yhdysvallat pitää Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallintoa.  

Trump sanoi lausunnossaan, ettei ole epäilystäkään siitä, että al-Assadin hallinto käytti Syyriassa kemiallisia aseita. Hän sanoi Syyrian presidentin "kuristaneen elämän viattomista miehistä, naisista ja lapsista" ja kuvaili Syyriassa tapahtunutta kaasuiskua "barbaariseksi". 

Trumpin mukaan on erittäin tärkeää Yhdysvaltain turvallisuuden kannalta, että maa reagoi kemiallisten aseiden käyttöön ja estää sitä. Trumpin mukaan "Yhdysvallat puolusti oikeutta". 

Trump kehotti lausunnossaan "kaikkia sivistyneitä valtioita" liittymään yhteen Syyrian "teurastuksen ja verenvuodatuksen päättämiseksi" sekä "kaikenlaisen terrorismin kitkemiseksi". 

USA kertoi ilmoittaneensa iskuistaan Syyriaan etukäteen Venäjälle. Venäjällä on sotilaita Syyriassa avustamassa presidentti al-Assadin joukkoja.  

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson sanoi Yhdysvaltain ohjusiskun jälkeen, että Venäjä on epäonnistunut kantamaan vastuunsa Syyriassa. Tillersonin mukaan Yhdysvaltain ohjusisku Syyriaan osoittaa, että presidentti Trump on valmis toimimaan muiden valtioiden "ylittäessä rajoja". 

Kohteena Shayratin kenttä 

Yhdysvaltain viranomainen kertoi, että 59 täsmäohjusta on ammuttu Shayratin lentokentälle. Yhdysvallat uskoo, että tiistain tuhoisa kemikaalihyökkäys tehtiin tältä kentältä. 

Uutistoimisto AFP:n mukaan iskussa kuoli neljä Syyrian armeijan sotilasta.

Syyrian sotilaslähteen mukaan Yhdysvaltain ohjushyökkäys Syyrian hallituksen joukkojen hallussa olevalle lentokentälle on aiheuttanut "tappioita".

Ohjukset ampuivat Yhdysvaltain laivaston hävittäjät Välimereltä. Iskuun osallistui ainakin alus USS Ross. 

Yhdysvaltain viranomainen kertoi, että iskuissa käytettiin Tomahawk-ohjuksia. 

Syyrian valtiontelevisio ilmoitti perjantaina, että Yhdysvaltain sotilasisku hallituksen lentokentälle oli "aggression ilmaus". Valtiontelevisio kommentoi tilannetta pian ohjushyökkäyksen jälkeen. 

Ohjusisku on riskialtis  

Yhdysvallat ei tähän asti ole Syyrian sodassa koskaan ottanut Assadin hallintoa iskujen kohteeksi. Ilmaiskuja on tehty vain ääri-islamisteja vastaan. On pelätty, että Yhdysvaltain isku Syyrian hallinnon ilmavoimia vastaan voisi osua myös Venäjän joukkoihin. Venäjän sotilaita on Syyriassa avustamassa al-Assadin hallitusta. 

Kaasuisku, jossa kuoli ainakin 86 ihmistä, tapahtui tiistaina kapinallisten hallussa olevassa Khan Sheikhunin kaupungissa. Lisäksi moni paikalla ollut sai vammoja. 

– Uhreilla oli nestettä ja verta keuhkoissaan. Tulokset viittaavat siihen, että näiden vammojen ja kemiallisten aseiden käytön välillä on yhteys, arvioi Turkin terveysministeriö. Turkki on ottanut hoidettavikseen kaasuiskussa vammoja saaneita uhreja. 

Syyrian oppositio kiittää Yhdysvaltain ohjushyökkäystä Oppositio peräänkuulutti samalla lisäiskuja. 

Nopeasti ohjusiskua kommentoi myös Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu. Hänen mukaansa Israel tukee "vahvaa viestiä", jonka USA lähetti iskullaan Syyriaan.

Presidentti Trump informoi Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä henkilökohtaisesti USA:n ohjusiskusta Syyriaan. Xi on paraikaa Trumpin vieraana Floridassa.

Helmikuun lopulla Kiina ja Venäjä estivät veto-oikeudellaan Syyrian hallituksen vastaiset pakotteet YK:n turvallisuusneuvostossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja