Venäjä aikoo vahvistaa Syyrian ilmapuolustusta

Yhdysvallat teki ohjusiskun Syyriaan 1:54

Venäjä aikoo vahvistaa Syyrian armeijan ilmapuolustusta Yhdysvaltojen tekemän ohjusiskun jälkeen. Asiasta kertoo Venäjän armeijan tiedottaja Igor Konashenkov.

Jo aiemmin Venäjä ilmoitti vetäytyvänsä toistaiseksi ilmaturvallisuussopimuksesta, jolla on pyritty välttämään Yhdysvaltojen ja Venäjän ilmavoimien törmäyksiä Syyriassa. Vetäytyminen oli vastalause Yhdysvaltojen iskulle syyrialaiseen sotilastukikohtaan, jota Venäjäkin on käyttänyt.

Yhdysvallat ja Venäjä ovat käyttäneet sopimuksen mukaisia kanavia nopeiden viestien välittämiseen toisilleen, jotta eivät vahingossa esimerkiksi pommita toisiaan. Yhdysvallat ilmoitti Venäjälle ohjusiskustaan mahdollisesti näiden kanavien välityksellä.

Yhdysvallat iski Shayratin lentotukikohtaan varhain aamulla. Tukikohta valikoitui iskun kohteeksi, sillä Yhdysvallat uskoo, että tiistain tuhoisa kemikaalihyökkäys tehtiin tältä kentältä käsin. Kyseessä oli Yhdysvaltojen ensimmäinen ohjusisku Syyrian armeijaa vastaan vuosia jatkuneen sisällissodan aikana.

Syyrian presidentti Bashar al-Assad on tuominnut iskun.

– Amerikan teko on vain typerää ja vastuutonta käytöstä, mikä paljastaa sen lyhytnäköisyyden sekä poliittisen ja sotilaallisen sokeuden totuudelle, al-Assad sanoi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ei venäläisiä uhreja

Tiedot iskun uhreista vaihtelevat. Syyrian valtiollisen uutistoimiston Sanan mukaan iskussa kuoli yhdeksän siviiliä, joista neljä oli lapsia.

Sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö kertoi aiemmin neljän Syyrian armeijan sotilaan kuolleen iskussa. Sen mukaan tukikohta tuhoutui iskussa lähes täysin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Homsin kuvernööri oli puolestaan puhunut viidestä kuolleesta siviilistä.

Venäläisen Rossija24-tv-kanavan mukaan iskussa tuhoutui yhdeksän Syyrian ilmavoimien lentokonetta. Paikan päältä raportoineen toimittajan alustavien tietojen mukaan iskussa tuhoutui koneiden lisäksi muun muassa ruoka- ja polttoainesäiliöitä, mutta kiitotie ei kärsinyt vaurioita. Hänen mukaansa koko tukikohdan kalusto ei tuhoutunut.

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan venäläisiä sotilaita ei ole tiettävästi kuollut tai haavoittunut Yhdysvaltojen ohjusiskussa.

Venäjä on tuominnut iskun. Sen mukaan isku on kansainvälisen oikeuden vastainen aggressio suvereenia valtiota vastaan. Venäjän mukaan Syyrialla ei ole kemiallisia aseita ja iskut tehtiin keksityin perustein.

Syyrian kemiallisten aseiden käytöstä on kuitenkin lukuisia todisteita, ja niistä on raportoinut muun muassa YK.

Venäjän mukaan iskut aiheuttavat merkittävää vahinkoa Venäjän ja Yhdysvaltain välisille suhteille sekä luovat vakavan esteen äärijärjestö Isisin vastaisen kansainvälisen koalition luomiselle.

Presidentti Vladimir Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan presidentin mielestä isku on yritys siirtää maailman huomio pois Yhdysvaltain viimekuisista ilmaiskuista Irakin Mosulissa, jossa kuoli ainakin 150 ihmistä.

Kosto kemiallisten aseiden käytöstä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin mukaan tärkeä kansallinen turvallisuusetu vaati Yhdysvaltain iskuja Syyriaan.

Trump määräsi massiivisen sotilasiskun kostoksi aiemmin kemiallisilla aseilla tehdystä hyökkäyksestä, jonka tekijänä Yhdysvallat pitää al-Assadin hallintoa.

Trump sanoi lausunnossaan, ettei ole epäilystäkään siitä, että al-Assadin hallinto käytti Syyriassa kemiallisia aseita. Hän sanoi Syyrian presidentin "kuristaneen elämän viattomista miehistä, naisista ja lapsista" ja kuvaili Syyriassa tapahtunutta kaasuiskua "barbaariseksi".

Trumpin mukaan on erittäin tärkeää Yhdysvaltain turvallisuuden kannalta, että maa reagoi kemiallisten aseiden käyttöön ja estää sitä. Trumpin mukaan Yhdysvallat puolusti oikeutta.

Trump kehotti lausunnossaan kaikkia sivistyneitä valtioita liittymään yhteen Syyrian teurastuksen ja verenvuodatuksen päättämiseksi sekä kaikenlaisen terrorismin kitkemiseksi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson sanoi Yhdysvaltain ohjusiskun jälkeen, että Venäjä on epäonnistunut kantamaan vastuunsa Syyriassa. Tillersonin mukaan Yhdysvaltain ohjusisku Syyriaan osoittaa, että presidentti Trump on valmis toimimaan muiden valtioiden ylittäessä rajoja.

Venäjä on kutsunut YK:n turvallisuusneuvoston koolle iskun vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat