Mainos

YK kitkee Al-Qaida-järjestöä

YK:n turvallisuusneuvosto on muuttanut Afganistanin entistä Taleban-hallitusta vastaan määräämiään pakotteita Al-Qaida-terroristijärjestön kitkemiseksi.

YK-turvallisuusneuvosto on muuttanut Taleban-liikettä vastaan määräämiään pakotteita.


Turvallisuusneuvoston yksimielisen äänestyksen tuloksena uusitut rangaistukset eivät enää kohdistu tiettyihin valtioihin, vaan entisiin talebaneihin, Osama bin Ladeniin, al-Qaida-järjestöön ja niiden kannattajiin missä maailman kolkassa tahansa. Tarkoituksena on "kitkeä juuriaan myöten" Al-Qaidan maailmanlaajuinen verkosto.

Kaikkien valtioiden odotetaan noudattavan pakotteita, jotka käsittävät asevientikiellon, liikkumiskiellon ja Talebanin ulkomailla olevien varojen jäädyttämisen. Samalla useat YK:n Afganistania vastaan asettamat pakotteet poistuvat. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että Afganistanin lentoyhtiö Ariana Afgan Airlines voi aloittaa lennot ulkomaille, ja maan keskuspankin pääoma vapautetaan.

Blair: Vankeja kohdellaan hyvin

Britannian pääministeri Tony Blair vakuutta Taliban-vankien saavan oikeudenmukaisen kohtelun.

Yhdysvaltain tukikohdassa Guan tanamossa pidettäviä Al-Qaidan vankeja kohdellaan hyvin, vakuuttaa Britannian pääministeri Tony Blair. Eilen Britannian parlamentille pitämässään puheessa Blair kertoi vankien saavan tarpeeksi ruokaa, terveydenhoitoa ja liikuntaa, sekä voivansa myös vapaasti harjoittaa uskontoaan.

-Siitä, että olemme tekemisissä erittäin vaarallisten ihmisten kanssa, ei ole epäilystäkään. Mutta me olemme sivistynyt kansa ja kohtelemme vankeja inhimillisesti, sanoi Blair vastaten huolestuneisiin arveluihin vankien kohtelusta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on arvostellut Guantanamon vankien kohtelua.

Tämänhetkiseen noin 50-hengen vankiryhmään kuuluu tiettävästi myös kolme brittikansalaista. Blair sanoi myös, että vankeja on kohdeltava kansainvälisen Genevan sopimuksen mukaan, joka vaatii sotavankien hyvää kohtelua.

Yhdysvaltain viranomaiset puolestaan kieltäytyvät luokittelemasta Al-Qaida-vankeja sotavangeiksi.

(MTV3-STT-REUTERS-AFP-DPA)

Kansainvälinen ihmisoikeusinstituutti Human Rights Watch on julkaissut raportin, jossa syytetään Yhdysvaltoja ja joitakin sen liittolaisia ihmisoikeusrikkomuksista terrorismin vastaisen sodan nimissä. Raportti arvostelee myös muun muassa Venäjää, Kiinaa, Israelia ja Zimbabwea syyskuun tragedian hyväksikäytöstä maiden omissa sisäissä kiistoissa.
(Huomenta Suomi 17.01.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.