Mainos

YIT rakentaa asuntoihin valmiit tietoliikenneverkot

YIT-Yhtymä aikoo vastedes rakentaa kaikkiin uusiin vapaarahoitteisiin omistus- ja vuokrataloihinsa valmiit tietoliikenneverkot. Satsauksella haetaan kilpailuetua, mutta toisaalta myös muiden rakennusyhtiöiden arvellaan pian seuraavan perässä.

-Aikanaan taloihin tulivat vakiovarusteiksi sähköjohdot, sitten puhelinverkot ja tv-kaapelit. Nyt on tietoverkkojen vuoro, sanoo YIT:n asuntotuotannosta vastaava liiketoimintaryhmän johtaja Ilpo Jalasjoki. Toimistotaloissa sisäiset tietoverkot ovat jo arkipäivää, mutta asuintaloihin niitä ei aiemmin ole rakennettu.

Ensimmäinen eräänlainen kokeiluhanke on ollut YIT:n parhaillaan Helsingin Pitäjänmäkeen rakentama vuokratalo, jossa verkkoratkaisuja on kehitetty yhdessä HPY:n kanssa. Tämä ns. nörttitalo on suunnattu erityisesti alueella toimivien huipputekniikan firmojen työntekijöille. Pitäjänmäen hankkeesta saadut kokemukset ovat Jalasjoen mukaan olleet niin hyviä, että ratkaisun laajentaminen myös muihin uusiin taloihin katsottiin perustelluksi.

Kiinteistöt liitetään alueen valokuiturunkoverkkoon ja huoneistot varustetaan muunneltavalla yleiskaapeloinnilla. Uuden verkon kapasiteetti on mitoitettu niin, että sen pitäisi riittää kattamaan kotitalouksien kasvavan internet- ja muun tietoliikenteen tarpeet pitkälle tulevaisuuteen Tietoverkon rakentaminen ei YIT:n mukaan merkittävästi nosta asuntojen hintaa.

Vanhaa tekniikkaa voidaan osin jättää pois ja lisäksi on selvästi halvempaa asentaa järjestelmät taloihin jo rakennusvaiheessa kuin lisätä niitä jälkikäteen, Jalasjoki sanoo. Uusi tietoliikenneverkko parantaa mahdollisuuksia internetin käyttöön ja etätyöhön. Lisäksi se mahdollistaa myös satsaukset uusimpaan talotekniikkaan eli mm. tulevaisuuden turvapalvelut ja asunnon teknisten järjestelmien säätämisen kodin ulkopuolelta. Esimerkiksi huoltoyhtiö voi verkon kautta valvoa talon lämmityksen ja ilmastoinnin toimintaa. Verkko käy myös taloyhtiön sisäiseksi viestintäkanavaksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.