Yhteiskuntasopimus on nyt 16 ihmisen käsissä – "Mahdollisuudet ovat fifty-fifty"

Nämä henkilöt päättävät yhteiskuntasopimuksen kohtalon 1:18

Palvelualojen ammattiliitto PAM ottaa huomenna uudelleen kantaa yhteiskuntasopimukseen, jonka liiton hallitus torjui toissa perjantaina äänin 11-5.

PAMin hallitus äänesti aiemmin yhteiskuntasopimusta vastaan, sillä se ei luottanut pääministeri Juha Sipilän hallituksen lupauksiin verokevennyksistä ja ehdotettujen leikkauksien perumisesta.

PAMin hallituksen päätöksellä on suuri merkitys yhteiskuntasopimuksen toteutumisen kannalta, sillä työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto EK on kertonut, että neuvottelut yhteiskuntasopimuksen soveltamisesta eri aloilla eivät voi alkaa ilman PAMia.

EK:n mukaan sopimuksen kattavuus ei ole riittävä, jos PAMin noin 230 000 jäsentä jää sen ulkopuolelle.

Yhteiskuntasopimus on pääministeri Sipilän noin vuosi sitten käynnistämä hanke, jonka on tarkoitus parantaa yritysten kilpailukykyä. Käytännössä kyse on yritysten kustannusten alentamisesta, eli työntekijöiden etujen leikkaamisesta.

Toteutuessaan yhteiskuntasopimuksen odotetaan tuovan verotuloja ja synnyttävän arvioiden mukaan 35 000 - 45 000 työpaikkaa.

PAMin päätöksellä laajat vaikutukset

Yhteiskuntasopimuksen yhteydessä on tarkoitus sopia lähes jokaista suomalaista koskevista eduista. Sopimus määrittelisi toteutuessaan muun muassa palkkoja, työehtoja, työsuhteiden sopimiseen liittyviä asioita sekä verotusta.

Jos PAMin hallitus päättää lähteä mukaan yhteiskuntasopimusneuvotteluihin, se ei kuitenkaan tarkoita, että liitto hyväksyisi kilpailukykysopimuksen lopullisesti.

Jos myönteinen päätös syntyy, PAM ja muut ammattiliitot ryhtyvät soveltamaan yhteiskuntasopimukseen liittyviä päätöksiä omiin työehtosopimuksiinsa.

Neuvotteluissa etsittäisiin keinoja muun muassa siihen, miten työaikaa voitaisiin pidentää sopimuksen ehdottamalla 24 tunnilla vuodessa. Lisäksi sovitaan siitä, miten yhteiskuntasopimuksessa ehdotettu paikallisen sopimisen malli huomioidaan työehtosopimuksissa.

Sopimus on tarkoitus hyväksyä lopullisesti kesäkuun 1. päivä tai sitten, kun hallitus on selventänyt, miten se aikoo toteuttaa kaavailemiensa leikkausten perumiset sekä lupaamansa veronkevennykset.

Jos yhteiskuntasopimuksesta ei päästä sopuun kesäkuuhun mennessä, liitot neuvottelevat työehdoista keskenään ensi syksynä ja talvena.

Palvelualan suurliiton PAMin järjestöjohtaja Niina Koivuniemi kommentoi MTV Uutisille viime torstaina, että on mahdollista, että PAM pyörtää päätöksensä yhteiskuntasopimuksen hylkäämisestä, sillä hallitus on pitänyt edellytyksiä veronkevennyksiin hyvinä.

Koivuniemen mukaan sopimuksen hyväksymisen mahdollisuudet ovat ”fifty-fifty”. Torstain tuloksesta ei siis kuitenkaan olla vielä täysin varmoja. 

Yksi Pamin hallituksen varsinaisista jäsenistä ei halunnut kuvaansa julkisuuteen, siksi videolla on 15 hallituksen jäsenen kuvat.

Lue myös:

    Uusimmat