Yhdysvaltojen uhkailut tullimaksuilla eivät hetkauta meksikolaisia "vihreän kullan" viljelijöitä – korkea hinta tuskin erottaa amerikkalaisia lempihedelmästään

Avokadojen viljely aiheuttaa kuivuutta maailmalla 2:02
Avokadon suosio on niin kova, että sen viljely aiheuttaa kuivuutta maailmalla.

Presidentti Donald Trump ilmoitti toukokuun lopussa, että Yhdysvallat korottaa Meksikon tullimaksuja siihen asti, kunnes Meksiko kykenee rajoittamaan yhdysvaltoihin pyrkivien siirtolaisten määrää. Uhkaus korotuksesta näkyi heti pörssissä, mutta meksikolaisten avokadonviljelijöiden tulevaisuudennäkymiä se ei hetkauta.

Meksikossa viljeltävä herkku on nimittäin amerikkalaisten niin rakastama, että jopa meksikolaiset huumekartellit ovat laajentaneet bisneksiään viime vuosina avokadomarkkinoille.

Yhdysvaltojen kysyntä avokadoille on pysynyt vuosittain suhteellisen samana hinnanvaihtelusta huolimatta.

Viljelijöiden mukaan siis viiden prosentin tullimaksujen tai jopa kahdenkymmenenviiden prosentin tullimaksujen nousu tuskin laskee ”vihreän kullan” myyntiä.

– Uskon, että riski on isompi yhdysvaltalaisille kuluttajille, jotka joutuvat maksamaan korkeampia hintoja, kommentoi Enrique Bautista, 69-vuotias meksikolainen avokadoviljelijä ABCnewsille.

Avokado on yksi Meksikon suosituista vientituotteista. Suurin osa hedelmistä viedään Yhdysvaltoihin, joka ostaa yli 74% Meksikon avokadoista.

Lisäksi avokadon kysyntä muissakin maissa on koko ajan nousussa, viljelijät huomauttavat. 

Yleensä amerikkalaiset nauttivat myös Kalifornian avokadosadoista, mutta juuri tänä vuonna Kaliforniassa sato sekä myöhästyi että meni osittain pilalle viime kesän kovien helteiden vuoksi.

Meksikolaisten tuottajien mukaan uhkaukset tullimaksuista ovat vaikuttaneet avokadojen hintaan vähemmän kuin huhtikuinen uhkaus rajan sulkemisesta kokonaan.

Tuolloin amerikkalaiset maahantuojat yrittivät varastoida avokadoja.

Lue myös:

    Uusimmat