Avokadot ovat nousseet viime päivinä otsikoihin, sillä niiden hinta on Meksikossa yllättäen kivunnut pilviin tämän hetkisen pienen sadon vuoksi. Kun ravintoloilla ei ole varaa kallistuneisiin avokadoihin, syntyy ”valeguacamolen” kaltaisia ilmiöitä.
Meksiko on avokadojen kärkituontimaa, mutta tänä vuonna avokadosato on juuri nyt pieni. Se näkyy vahvasti hittiherkun hinnoissa.
Miksi hinnat ovat nousseet?
USA Today haastatteli elintarvikerahoitukseen erikoistuneen Rabobankin varatoimitusjohtajaa, analyytikko David Magañaa, joka selitti lehdelle avokadojen noussutta hintaa. Analyytikko löysi hintojen nousulle ainakin kolme syytä.
– Avokadot ovat nyt 129 prosenttia kalliimpia kuin tähän aikaan viime vuonna. Hintojen nousu liittyy Meksikon kausituotantoon, joka on muutenkin tähän aikaan pieni.
– Toisaalta avokadojen maailmanlaajuinen kasvava kysyntä osaltaan selittää hintojen nousua.
– Nykyään avokadoja halutaan ympärivuotiseen käyttöön. Kalifornian avokadokausi on myös päättymässä ja sato oli pienin vuosikymmeniin, Magaña avaa lehdelle.
"Valeguacamole" kuumentaa tunteita
Avokadojen vähyys heijastuu perinteisiin avokadoa sisältäviin ruokiin ja esimerkiksi ravintoloiden käyttämästä valeguacamolesta on uutisoitu viime aikoina. Guacamole, jossa ei ole lainkaan avokadoa, on kuumentanut tunteita ainakin Meksikossa.

