Hinta pompsahti 129 prosenttia, ihmiset raivoissaan "valeguacamolesta" – nyt piinaa avokadokriisi, joka näkyy jo Suomessakin

shutterstock_754306762
Avokadokriisin vuoksi suosikkiherkusta on nyt pulaa. Shutterstock

Avokadot ovat nousseet viime päivinä otsikoihin, sillä niiden hinta on Meksikossa yllättäen kivunnut pilviin tämän hetkisen pienen sadon vuoksi. Kun ravintoloilla ei ole  varaa kallistuneisiin avokadoihin, syntyy ”valeguacamolen” kaltaisia ilmiöitä.

Meksiko on avokadojen kärkituontimaa, mutta tänä vuonna avokadosato on juuri nyt pieni. Se näkyy vahvasti hittiherkun hinnoissa. 

Miksi hinnat ovat nousseet?

USA Today haastatteli elintarvikerahoitukseen erikoistuneen Rabobankin varatoimitusjohtajaa, analyytikko David Magañaa, joka selitti lehdelle avokadojen noussutta hintaa. Analyytikko löysi hintojen nousulle ainakin kolme syytä. 

– Avokadot ovat nyt 129 prosenttia kalliimpia kuin tähän aikaan viime vuonna. Hintojen nousu liittyy Meksikon kausituotantoon, joka on muutenkin tähän aikaan pieni.

– Toisaalta avokadojen maailmanlaajuinen kasvava kysyntä osaltaan selittää hintojen nousua.

– Nykyään avokadoja halutaan ympärivuotiseen käyttöön. Kalifornian avokadokausi on myös päättymässä ja sato oli pienin vuosikymmeniin, Magaña avaa lehdelle.

"Valeguacamole" kuumentaa tunteita

Avokadojen vähyys heijastuu perinteisiin avokadoa sisältäviin ruokiin ja esimerkiksi ravintoloiden käyttämästä valeguacamolesta on uutisoitu viime aikoina. Guacamole, jossa ei ole lainkaan avokadoa, on kuumentanut tunteita ainakin Meksikossa.

Meksikon pääkaupungin ravintoloissa tacojen kanssa tarjoiltavassa guacamolessa ei ole enää välttämättä avokadoa, sillä hintojen nousun myötä kaikilla ravintoloilla ei ole varaa ostaa kallistuneita avokadoja guacamoleensa.

Meksikolaisissa tacoravintoloissa guacamole tehdään nyt avokadon sijaan paikallisesta kesäkurpitsasta. Sen väri ja koostumus muistuttaa guacamolessa erehdyttävästi avokadoa. Kun kurpitsaa soseuttaa ja lisää joukkoon chiliä, öljyä, korianteria ja tomatillo-tomaateja, lopputulos on hyvin lähellä aitoa guacamolea. Asiakas ei välttämättä edes huomaa eroa, kun guacamolea on pieni annos tacon välissä. 

– On suorastaan pelottavaa, kuinka paljon tämä valeguacamole maistuu aidolta tacoravintolan guacamolelta, tacoihin erikoistuneen L.A Taco -lehden toimittaja Javier Gabral kommentoi Yhdysvaltain yleisradiokanava NPR:lle.

Miten tilanne näkyy Suomessa?

MTV Uutiset kysyi kaupan edustajilta, heijastuuko avokadojen hintojen nousu ja heikko sato Suomeen.

– Koko Eurooppa ja sitä kautta S-ryhmä kärsii samasta ongelmasta. Avokadojen hinnat ovat nousussa, mutta toistaiseksi avokadojen puute ei ole leikannut meidän toimituksia, kommentoi valikoimapäällikkö Kari Häsä MTV Uutisille.

Myös Keskon eli K-ryhmän osto-ja myyntipäällikkö Liisa Eronen kertoi MTV Uutisille avokadojen hinnoista ja toimituksista samaa. 

Nähtäväksi siis jää, heijastuuko avokadojen puute lähiaikoina voimakkaammin Suomeen.

Lähteet: USAtodayDelishDWCityNews

***

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja