Mainos

Yhdysvaltojen tapahtumat voivat heijastua myös vaaleihin – kuka hyötyy jännitteistä eniten?

Asiantuntija-arvion mukaan Yhdysvaltojen viimeaikaiset tapahtumat voivat heijastua myös presidentinvaalien kampanjointiin.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että Yhdysvaltoja viime vuosina kuohuttaneiden poliisien ja vähemmistöjen aseellisten kohtaamisten taustalla on rakenteisiin juurtunut rasismi, joka tosin vaihtelee osavaltioittain.

– Yhdysvallat on myös aika radikaali valtio monessa suhteessa, siellä vastakkainasettelut ovat normi. Suomalaisessa yhteiskunnassa korostuneita asioita ei niinkään ole esillä, vaikka meilläkin saattaa tällaisia rakenteellisia ongelmia olla, Aaltola kommentoi.

Ohjelmajohtajan mukaan poliisien ja Yhdysvaltojen mustien asukkaiden väliset yhteenotot voivat nousta myös teemaksi tulevissa presidentinvaaleissa.

– Presidenttiehdokkaat pyrkivät näitä jännitteitä parhaalla mahdollisella tavalla tuomaan esiin omassa kampanjassaan. Tietenkin jollakin ehdokkailla saattaa olla kiusausta myös hyväksikäyttää näitä alla olevia jännitteitä.

Mutta kumpi ehdokas osaa tulee saamaan asian takia enemmän ääniä puolelleen, demokraattien Hillary Clintonin vai republikaanien Donald Trumpin?

– Eri puolilla Yhdysvaltoja äänet satelevat eri laareihin, eli valkoisessa Yhdysvalloissa suurten kaupunkien ja rannikkoseutujen ulkopuolella se saattaa hyvinkin olla Trumpin etu.

Aaltola uskoo, että enemmän perinteistä presidenttiehdokasta muistuttava Clinton voi hyötyä poliisien ja mustien ihmisten vastakkainasettelusta alueilla, joissa asuu paljon vähemmistöryhmien edustajia.

– Perinteinen presidenttiehdokkaan puhe on, että miten Yhdysvallat voidaan tuoda yhteen ja miten näitä jännitteitä voidaan purkaa. Tämä tukee ehkä sitten perinteisempää ehdokasta, Hillary Clintonia.

– Nähtäväksi jää, miten Donald Trump uudella erikoisella tavallaan pystyy saamaan kannatusta rakennettua niiden tahojen parissa, jotka eivät pidä siitä, että ylipäänsä on vähemmistöjä ja Yhdysvallat olemassa.

Katso koko SuomiAreenan ohjelma ja kaikki puhujat osoitteesta suomiareena.fi

Keskiviikon suorat verkkolähetykset: 

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.