Kahtia jakautuneissa Yhdysvalloissa rynnitään tänään vaaliuurnille – "Puhutaan jopa retorisesta sisällissodasta"

Yhdysvalloissa jakolinjoja puolueiden sisälläkin - miten vaikuttaa välivaaleihin? 6:05

Yhdysvalloissa äänestetään tänään kongressin välivaaleissa, joissa demokraateille povataan enemmistöä edustajainhuoneessa.

Katso videolta koko keskustelu: Yhdysvalloissa jakolinjoja puolueiden sisälläkin – miten vaikuttaa välivaaleihin?

Yhdysvaltain tutkimuksen emeritusprofessori Markku Henrikssonin mukaan äänestyksessä on mukana arvaamattomuutta. Nyt kyse on siitä, kumpi puolue onnistuu kasaamaan voimansa ja saamaan äänestäjänsä liikkeelle.

– Äänestäjäksi rekisteröityminen on ollut muutamin paikoin poikkeuksellisen runsasta, kun otetaan huomioon, että nämä ovat välivaalit. Sen on katsottu auttavan demokraatteja tässä ryhdistäytymisessään paremmin. Täytyy muistaa, että kaksi vuotta sitten, kun tuli paljon uusia äänestäjiä, niin heistä melkein kaikki kannattivat Trumpia presidentiksi, emeritusprofessori sanoo.

Retorinen sisällissota

Henrikssonin mukaan nykyisen kaltaista kahtiajakoa ei Yhdysvalloissa ole nähty sitten Vietnamin sodan.

– Puhutaan jopa retorisesta sisällissodasta. On jouduttu tilanteeseen jossa ystävinä olleet ihmiset eivät puhu keskenään, koska toinen kannattaa demokraatteja ja toinen republikaaneja, mikä on aika epäyhdysvaltalaista käyttäytymistä.

Henriksson ei usko, että republikaanien ja demokraattien rinnalle olisi edellytyksiä nousta kolmatta puoluetta, vaikka nykyiseltäänkin edustajainhuoneessa on edustajia, joita ei ole valittu kummankaan puolueen mandaatilla.

– Hyvin vaikea on liittovaltion tasolla nähdä tämmöistä, onhan näitä aina yritetty.

Lue lisää:

Lue myös:

    Uusimmat