Mainos

Yhdysvaltojen ja Venäjän vastustus vesitti sisällön – YK hyväksyi seksuaalisen väkivallan sodassa tuomitsevan päätöslauselman

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt vesitetyn version päätöslauselmasta, joka tuomitsee seksuaalisen väkivallan käytön aseena sodassa. Äänestys tehtiin katkerissa tunnelmissa viime hetkiin asti kestäneen riitelyn ja sanamuotojen viilaamisen jälkeen.

Venäjän ja Yhdysvaltain vastustus oli riisunut äänestykseen päätyneestä asiakirjasta suuren osan alkuperäisestä sisällöstä. Ranska kritisoi kärkkäästi Yhdysvaltoja, joka oli uhannut käyttää veto-oikeuttaan päätöslauselman sisältämän kielen vuoksi. Amerikkalaiset katsoivat lauselman kannustavan aborttien tekemiseen.

Päätöslauselman puolesta äänesti 13 maata. Venäjä ja Kiina pidättäytyivät äänestämästä.

Päätöslauselman puolesta olivat kampanjoineet muun muassa Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2018 saaneet Nadia Murad ja Denis Mukwege.

– Yhtä ainoaa ihmistä vastaan ei ole nostettu syytteitä seksuaalisesta orjuuttamisesta. Kokonaisen sukupolven toiveet on tuhottu, sanoi puheessaan YK:lle irakilainen ihmisoikeusaktivisti Murad, joka kertoi oman jesidikansansa kokemista kauheuksista äärijärjestö Isisin käsissä Irakissa ja Syyriassa.

– Me pidämme puheita täällä YK:ssa, mutta mihinkään oikeisiin toimiin ei ole ryhdytty, hän jatkoi.

Kongolainen lääkäri Mukwege vaati puheessaan kansallisten ja kansainvälisten tuomioistuinten perustamista konfliktien seksuaalisen väkivallan tekijöitä varten.

Ihmisoikeusaktivistien mukaan nykyajan konfliktien seksuaalista väkivaltaa tulisi kohdella samalla vakavuudella kuin historiallisia sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan esimerkiksi Bosnian sodassa sekä Kambodzan ja Ruandan kansanmurhissa. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja