Yhdysvaltojen aselakien voimakas puolestapuhuja ja kiistelty kiväärijärjestö NRA rypee kohuissa: johdon niskassa nippu raskaita syytteitä – nyt edessä on konkurssi

Yhdysvaltain kansallinen kivääriyhdistys NRA, eli maan ampumaharrastajia ja aseenkanto-oikeutta puolustava etujärjestö on hakeutunut velkasaneeraukseen.

CNN:n mukaan asia käy ilmi perjantaina Texasin pohjoispiiriin jätetyistä oikeudenkäyntiasiakirjoista.

NRA on myös ilmoittanut lähtevänsä New Yorkin osavaltiosta, jossa se perustettiin vuonna 1871. Yhdistys aikoo siirtää toimintansa New Yorkista Texasiin ja jatkaa siellä toimintaansa nimellä Project freedom, eli Operaatio vapaus.

Osavaltiosta toiseen siirtymisen taustalla ovat raskaat selkkaukset newyorkilaisen oikeusviranomaisen kanssa. 

New Yorkin yleinen syyttäjä Letitia James nosti elokuussa raskaita syytteitä NRA:n johtoa vastaan. 

Veropetoksia ja huvenneita miljoonia

Syytteen mukaan yhdistyksen toimitusjohtaja Wayne LaPierre on rikkonut voittoa tavoittelemattomia järjestöjä koskevia lakeja ja käyttänyt yhdistyksen varoista miljoonia dollareita henkilökohtaiseen elämäänsä ja syyllistynyt veropetoksiin. 

Kolmen vuoden aikana varoja on huvennut jopa 63 miljoonaa dollaria. Syytteessä on myös muita yhdistyksen johtohahmoja.

Syyttäjä James vastasi ryhmän konkurssihakemukseen perjantaina lyhyellä lausunnolla. 

– NRA:n väitetty taloudellinen asema on vihdoin saavuttanut moraalisen asemansa: konkurssin.

Yhdistyksessä talous- ja maksuvaikeudet sen sijaan on kiistetty. Toimitusjohtajan mukaan yhdistys on taloudellisesti “vahvempi kuin vuosiin”. 

"Kasvun tie"

LaPierre on kommentoinut Texasiin siirtymisen olevan “strateginen suunnitelma kasvujen ja mahdollisuuksien tielle”.

– Jatkamme toimintaa osavaltiossa, jossa arvostetaan NRA:n panosta ja lainkuuliaisia jäseniämme ja jakaa näkemyksemme perustuslaillisista vapauksistamme.

Suurin NRA:n konkurssilistauksessa mainituista velkojista on mainostoimisto Ackerman McQueen, jonka kanssa yhdistys on niin ikään ajautunut oikeustaisteluun 30 yhteistyövuoden jälkeen. 

Mainostoimistolla on varoja saamatta noin 1,2 miljoonan euron edestä.

NRA on säännöllisesti joutunut kovan julkisen kritiikin kohteeksi, koska se puolustaa tiukasti amerikkalaisten aseenkanto-oikeuksia eikä hyväksy lakimuutoksia asiassa.



Lue myös:

    Uusimmat