Mainos

Koulu-uhkaukset lisääntyivät Floridan koulusurman jälkeen – asejärjestö NRA:n vastustus kiihtyy

2:08

Yhdysvalloissa Kansallisen kivääriyhdistyksen NRA:n vastustus on kasvanut entisestään. Yrityksien lisäksi jätti-investoija BlackRock Inc kehottaa sijoittajia puuttumaan aseiden myyntiin.

Floridan kouluampumisesta selvinneet nuoret ovat jatkaneet taisteluaan aselakien tiukentamisen puolesta. Moni uskoo, että heidän taistelullaan voi olla vaikutusta aina marraskuun välivaaleihin asti.

Maddie Chamberlain on tullut äitinsä kanssa laskemaan ruusuja menetetyn ystävänsä muistoksi. Chamberlainia itkettää yhä joka päivä.

– Orkesteriharjoitukseni olivat tässä koulussa. Olen mennyt tästä ohi joka päivä. Toin kirjeitä toisen koulun oppilailta ja laskin kukkia ystäväni muistoksi, Chamberlain sanoo ja pyyhkii silmiään.

Yhdysvaltalaisissa tv-väittelyissä floridalaisnuoret näyttäytyvät vahvoina asejärjestön vastustajina. Todellisuudessa he hyvästelevät yhä ystäviään.

Pienen Parklandin kaupungin asukkaat pysähtyvät päivittäin Marjory Stoneman Douglasin -koulun edustalle, jonka eteen on pystytetty seitsemäntoista ristiä.

– En halua, että kukaan joutuu enää kokemaan samaa, mitä me koimme. Meillä on nyt terapiakoiria ja ohjaajia apuna. On silti vaikea mennä tunneilla, koska ystävämme ovat poissa. Se tekee surulliseksi, Samantha Deitsch, 15, kertoo.

– Se on yhtä tunnevuoristorataa, Samara Barrack, 15, lisää.

Deitsch ja Barrack olivat kumpikin ampumisen aikaan piilossa kaapeissa. Nyt he kantavat koulutavaroita muovipusseissa, sillä repuissa on luodinreikiä.

“On vastenmielistä, että koulut tarvitsevat luodinkestävät lasit”

Floridan kouluampumisen jälkeen koulut eri puolella maata ovat saaneet kasvavan määrän uhkauksia. Useita ihmisiä on pidätetty. Opettajien aseistaminen ei ole selviytyneille ratkaisu, vaan itselataavien aseiden myynnin rajoittaminen.

– Koulun edessä oli aseistautunut vartija eikä hän tehnyt mitään, Deitsch muistuttaa.

Floridan ampumisen jälkeen ainakin Georgian osavaltiossa opettaja avasi tulen koulun tiloissa. Michiganin yliopistolla surmattiin kaksi ihmistä. Marjory Stoneman Douglasin -koulun entinen opettajaa surettaa maan väkivaltaisuus.

– On vastenmielistä, että pian kaikki koulut tarvitsevat luodinkestävät ikkunalasit, metallinpaljastimet ja opettajilla on aseita. Kulttuurimme on liiian väkivaltainen. Ainakin ensiksi pitäisi tehdä jotain sille, että puoliautomaattiaseita saa niin helposti, Jay Etzel sanoo.

Nuoret yrittävät vaikuttaa välivaaleihin

Nuorten protestiäänen vuoksi yhä useampi yritys on hylännyt yhteistyön Kansallisen kiväärijärjestön NRA:n kanssa. Järjestö vastustaa aseiden myynnin ja saannin rajoittamista. Lainsäätäjät ovat olleet yrityksiin nähden varovaisempia. Nuoret vaativat vanhempiaan äänestämään marraskuun kongressivaaleissa tiukempia aselakeja ajavia poliitikkoja.

Kaksi surmakoulun oppilasta onkin aloittanut sosiaalisen median kampanjan, jossa vanhemmat lupaavat lapsilleen kirjallisella sopimuksella äänestää aserajoituksia kannattavia poliitikkoja.

– Tällä kertaa keskustelu on erilaista. Poliitikot ovat vanhempia, mutta uusi sukupolvi ei suostu jättämään tätä tähän. Kaikki nuorten ajamat tiukennukset eivät toteudu ehkä heti, mutta tulevaisuudessa, Blair Chamberlain arvio.

Nuorten järjestämä mielenosoitus tiukempien aselakien puolesta järjestetään Washingtonissa myöhemmin tässä kuussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.