Mainos

Yhdysvaltalaistutkimus: Kaihdinten narut kuristumisvaara lapsille

Pikkulasten vanhempien kannattaa edelleen olla tarkkoja ikkunakaihdinten narujen kanssa. Tuore tutkimus osoittaa, että Yhdysvalloissa kaihdinten narut aiheuttavat kuristumisvammoja kahdelle lapselle joka päivä.

Pediatrics-lehdessä julkaistu selvitys perustuu yhdysvaltalaistietoihin vuosilta 1990–2015. Tuona ajanjaksona sairaaloihin tuotiin 19 000 lasta, jotka olivat saaneet kuristumisvammoja kaihdinten tai verhojen naruista. Keskimäärin yksi lapsi kuukaudessa menehtyi vammoihinsa.

Tutkijoiden mukaan vaarallisia ovat esimerkiksi sälekaihdinten narulenkit, joihin lapsen on helppo pujottaa päänsä. Eniten vaaratilanteita tapahtuu 1–4-vuotiaille, vaikka yleensä vanhemmat ovat lähettyvillä, esimerkiksi toisessa huoneessa.

Tutkijat toivovat, että tulokset kannustaisivat pienten lasten vanhempia vaihtamaan kaihdinten ja verhojen narut turvallisempiin ja mielellään tekemään sen kaikissa huoneissa. Markkinoilla on myös monenlaisia lapsiturvallisia vaihtoehtoja.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Asentovinokalloisuus yleistyy

Vauvojen selällään nukuttaminen on vähentänyt kätkytkuolemien määrää ja tehnyt asentovinokalloisuudesta yleisempää.

8:08

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.