Mainos

Tutkimus: Pinnasängyn pehmusteet aiheuttavat pikkulasten kuolemia

Asiantuntijat ovat huolissaan pinnasängyissä käytettävien pehmusteiden suosiosta, sillä niiden on todettu aiheuttaneen lähivuosien aikana useita lapsikuolemia. 

Pinnasänkyjen pehmusteet ovat tutkimuksen mukaan lisänneet lapsikuolemien määrää. The Journal of Pediatrics -tiedejulkaisussa esitellyssä tutkimuksessa analysoitiin Yhdysvaltojen kulutustavaroiden turvallisuutta käsittelevälle elimelle ilmoitettuja lapsikuolematapauksia.

Tutkimuksessa selvisi, että kyseisellä aikavälillä 48 lapsen oli raportoitu kuolleen pinnasängyn pehmusteen vuoksi. Näiden kuolemaan johtaneiden tapausten lisäksi 146 tapausta oli ilmoitettu läheltä piti -tilanteiksi, joissa lapsi oli meinannut tukehtua tai kuristua pehmusteisiin.

Asiantuntijat ovat löydöksestä huolissaan, sillä pehmusteiden käyttö on edelleen hyvin suosittua. 

Kuolemantapauksia mahdollisesti raportoitua enemmän

Tutkimuksessa pehmusteiden aiheuttamien lapsikuolemien määrän todettiin lisääntyneet vuosien varrella. Vuodesta 2006 vuoteen 2012 lapsikuolemia oli ilmoitettu 23, mikä oli kolme kertaa suurempi määrä kuin kolmella edellisillä seitsemän vuoden jaksolla.

Tutkijat epäilevät, että kuolematapauksia voi mahdollisesti olla tätäkin enemmän, sillä kaikista tapauksista ei tehdä ilmoituksia.

– Pehmusteet tappavat lapsia. Tutkimamme vauvakuolemat olisi voitu estää, jos pinnasängyt olisivat olleet tyhjiä, kertoo tutkimuksen tekoon osallistunut tohtori Bradley T. Thach.

Useimmissa kuolemaan johtaneissa tapauksissa pehmuste oli peittänyt lapsen hengitystiet aiheuttaen tukehtumisen. Osassa tapauksista lapsi oli kuristunut tai tukehtunut pehmusteista roikkuviin nauhoihin tai koristeisiin. Yhdysvaltojen suuret terveysjärjestöt suosittelevatkin vanhempia jättämään pinnasängyt tyhjiksi lapsen turvallisuuden vuoksi.

Osaatko toimia hätätilanteessa oikealla tavalla? Päivitä ensiapuosaamisesi videon neuvojen avulla. 

0:30

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.