Älä koristele vauvan huonetta tämän suositun tyylin mukaan, varoittaa asiantuntija – "Instagram-trendissä" piilee vaara

Näin Suomen Tulli testaa pehmolelunallen nenän turvallisuutta. 0:18
Näin Suomen Tulli testaa pehmolelunallen nenän turvallisuutta! Vetotestissä kohdistetaan nallen nenään 90 newtonin eli noin 9 kilon voima.

Instagram-trendikäs sisustus sängyn läheisyydessä voi aiheuttaa vaaraa vauvalle.

Vauvan huoneen sisustus voi toisinaan olla lapselle vaaraksi. Kuluttajatuotteita valvova Choice Australiasta huomauttaa, että monet Instagramista tutut sisustusratkaisut eivät itse asiassa sovi vauvoille.

Lastenlääkäri Ruth Barkerin mukaan lapsen kehittyvät kyvyt ja arvaamaton toiminta voivat yllättää vanhemman.

– On tärkeää luoda tila, joka ei ole turvallinen vain lapsen nykytaitoja ajatellen, vaan myös ajatellen taitoja, jotka kehittyvät ajan myötä, Barker sanoo.

Verhoihin voi sotkeutua ja tukehtua

Vuosina 2013–2018 noin 700 alle viisivuotiasta lasta päätyi vuosittain ensiapuun Australian Victoriassa lastenhuoneen sisustuksen aiheuttamien vahinkojen vuoksi.

Pitkät, kuvissa hyvältä näyttävät verhot ovat erityinen Instagram-trendi. Ne voivat kuitenkin joutua lapsen sänkyyn, jolloin lapsi voi kietoutua verhoon ja pahimmillaan tukehtua.

– Olen hoitanut vauvaa, joka oli käyttänyt hyttysverkkoa vetääkseen itsensä seisomaan. Lopulta lapsi oli kietonut verkon kaulansa ympäri, Barker toteaa.

Kyseinen vauva levisi koettelemuksestaan, sillä hänen äitinsä tuli huoneeseen juuri ajoissa.

Älä pane sänkyyn leluja tai torkkupeittoja

Choice välttäisi myös lapsen sängyn yläpuolelle seinille kiinnitettyjä koristeita, joihin lapsi voisi kurottaa pienet kätensä, koristevaloja sängyssä tai sen lähellä sekä seinälle ripustettavia lippusiimoja tai muita koristeita. Nämä kaikki ovat tukehtumisriski. Myöskään sängyn pinnoihin ei saa pujottaa mitään, kuten valoja.

Lapsen sänkyä ei tulisi asettaa aivan ikkunan viereen, eikä sänkyyn tule asettaa esimerkiksi pehmoleluja, koristetyynyjä tai torkkupeittoja. Aiemmassa tutkimuksessa havaittiin, että pinnasänkyjen pehmusteet ovat lisänneet lapsikuolemien määrää.

Lue myös:

    Uusimmat