Mainos

Yhdysvaltalaisministeri mieltyi suomalaislaivaan: "Kuin avaruusalus Enterprisen komentosilta"

Suomessa vieraillut Yhdysvaltojen varapuolustusministeri Robert Work ehti käydä tänään rannikkovartioston aluksella Turvalla Helsingissä. Hän kehui laivaa ja sen miehistöä.  

– Olin siellä tunnin. Se on pahuksenmoinen alus, monitoiminen, ja komentosilta oli kuin avaruusalus Enterprisessä, Work sanoi Helsingissä Baltian maiden, Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen puolustusväen kokouksen tiedotustilaisuudessa.

Enterprise on tuttu kaikille science fiction -sarjasta Star Trek.

Yhdysvallat ja Suomi allekirjoittivat tänään Helsingissä puolustusaiejulistuksen.

Se ei sido maita oikeudellisesti, mutta muun muassa syventää ja monipuolistaa maiden välistä puolustusyhteistyötä tietojenvaihdosta ja harjoituksista valmiuden vahvistamiseen ja yhteistyöhön puolustusmateriaalialalla. 

USA pohtii jäänmurtajien ostamista

Yksi julistuksen monista kohdista mainitsee kasvavan yhteisen tutkimuksen ja kehitystyön arktisessa teknologiassa ja laivanrakennuksessa. 

Suomi kauppaisi mielellään Yhdysvalloille jäänmurtajiaan. Tähän mennessä vastaukset ovat olleet kohteliaan ympäripyöreitä. Aluksilla voi olla myös strateginen merkitys, erityisesti kun arktisen alueen taloudellinen ja sotilaspoliittinen merkitys kasvaa. 

Workin mukaan Yhdysvallat harkitsee parhaillaan jäänmurtajien ostamista.

"Olemme hulluja jos emme puhu" 

– Kun palaan takaisin (Yhdysvaltoihin), sanon, että olemme hulluja, jos emme puhu läheisesti suomalaisten kanssa jäänmurtajista ja niiden suunnittelusta ja mitä niillä pitäisi voida tehdä, Work vastasi MTV:n uutisten kysymykseen.

Work sanoi tekevänsä kaikkensa, jotta asiaan perehdyttäisiin, mutta muistutti, että hänen virkakautensa on päättymässä ensi kuussa pidettävien presidentinvaalien myötä.

Samppanjoita ei siis kannata vielä laittaa täällä jäihin, mutta aiejulistus saattaa lisätä kiinnostusta suomalaiseen jäänmurtajaosaamiseen myös Atlantin takana.  

Yhdysvallat on tällä hetkellä Arktisen neuvoston puheenjohtajamaa. Kokouksen vetäjän nuija siirtyy ensi vuonna Suomelle. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.