Ukraina: Venäjä valmistelee tahallista ydinonnettomuutta Zaporizhzhjan ydinvoimalassa

Hetki kuin elokuvasta: Zaporizhzhjassa harjoitus ydinonnettomuuden varalta patoräjähdyksen seurauksena 0:45
Näin Zaporizhzhjassa harjoiteltiin säteilyturman varalta.

Ukraina sanoo Venäjän olevan valmistelemassa tahallista säteilyonnettomuutta Zaporizhzhjan ydinvoimalassa. Ajatushautomo ISW:n mukaan Venäjä uhkailee ydinonnettomuudella tarkoituksenaan hillitä Ukrainan vastahyökkäyksiä.

Venäläisjoukot ovat Ukrainan sotilastiedustelun (GUR) mukaan poistumassa vähitellen Zaporizhzhjan ydinvoimalasta valmistautuakseen tahalliseen "onnettomuuteen" voimalassa, kirjoittaa ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) päivittäisessä katsauksessaan.

Sotilastiedustelun mukaan voimalan ukrainalaiset työntekijät, jotka ovat tehneet sopimuksia Venäjän valtion ydinenergiayhtiön Rosatomin kanssa, ovat saaneet ohjeet, joiden mukaan voimala on evakuoitava 5. heinäkuuta mennessä.

ISW arvioi katsauksessaan, että venäläisjoukot eivät todennäköisesti aio aiheutaa tahallista "onnettomuutta" ydinvoimalassa. ISW katsoo, että Venäjä luultavasti tulee edelleen käyttämään tahallisen ydinonnettomuuden uhkaa yrittäessään hillitä Ukrainan vastahyökkäyksiä ja rajoittaa länsimaiden tukea Ukrainalle ennen tulevaa Naton huippukokousta.

Vaikuttaisi kielteisesti myös venäläisjoukkoihin

ISW on aiemmin arvioinut, että Venäjän joukot eivät pystyisi hallitsemaan tahallisen ydinonnettomuuden seurauksia ja että ydinonnettomuus voisi heikentää Venäjän kykyä lujittaa asemiaan miehittämillään alueilla Etelä-Ukrainassa, jos alueista tulisi asuinkelvottomia.

ISW perustaa arvionsa myös siihen, että Venäjän todennäköisesti tekemä Kahovkan vesivoimalaitoksen padon räjäyttäminen vaikutti kielteisesti myös venäläisjoukkoihin. 

ISW:n mukaan Venäjän mahdollisia suunnitelmia sabotoida voimalaa ei voida kuitenkaan sulkea pois.

Enemmän haittaa kuin sotilaallista hyötyä

Venäjän joukot voisivat toteuttaa ydinvoimalassa useita mahdollisia säteilyä aiheuttavia vaaratilanteita, katsauksessa kirjoitetaan.

Venäjän joukot voisivat ISW mukaan esimerkiksi laskea säteilytettyä vettä voimalasta Kahovkan tekojärveen vaikeuttaakseen Ukrainan mahdollisia yrityksiä ylittää tällä hetkellä suurelta osin tyhjennetty tekojärvi.

Venäläisjoukot voisivat myös yrittää luoda laajalle leviävän säteilypilven Etelä-Ukrainaan, vaikka voimalan reaktorien suunnittelu on tehnyt sen vaikeaksi, ISW arvioi katsauksessaan.

Zaporizhzhjan alueella vallitsevat tuulet puhaltavat useimmiten pohjoisesta 9. kesäkuuta ja 3. syyskuuta välisenä aikana, vaikka alueelle ennustetaankin 5. heinäkuuta ilmoitetun evakuoinnin määräajan jälkeen pääosin idästä puhaltavia tuulia, katsauksessa kirjoitetaan.

ISW arvioi, että säteilypilvellä olisi vaikutuksia Zaporizhzhjan ja Hersonin alueilla ja mahdollisesti myös Krimillä oleviin venäläisjoukkoihin. ISW mukaan säteily vaikuttaisi todennäköisesti enemmän venäläisiin kuin ukrainalaisiin joukkoihin, kun otetaan huomioon alueen tavanomainen tuulensuunta.

Venäjä voisi toteuttaa myös ihmisen aiheuttaman "onnettomuuden", joka loisi pienemmän säteilyaltistuksen mikä estäisi Ukrainan etenemisen voimalan lähellä. 

ISW:n arvioiden mukaan näistä toimista olisi Venäjälle enemmän haittaa kuin sotilaallista hyötyä.

– Ukraina ei puolestaan saisi minkäänlaista hyötyä ydinonnettomuuden aiheuttamisesta, joka olisi edes hieman sopusoinnussa sen valtavan hinnan kanssa, jonka se maksaisi säteilyttämällä maa-alueita ja ihmisiä, jotka se pyrkii vapauttamaan, ja estämällä omia etenemismahdollisuuksia, katsauksessa kirjoitetaan.

ISW:n mukaan Venäjän yritykset syyttää Ukrainaa mahdollisen ydinonnettomuuden aiheuttamisesta ovat täysin epäuskottavia.

Lue myös:

    Uusimmat