USA:n kuulaskeutuja ei kykene hallittuun laskeutumiseen, astronauttien lähettäminen Kuuhun lykkääntyy

Yhdysvaltalainen kuulaskeutuja lähetettiin matkaan ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin 0:53
Näin kuulaskeutuja lähetettiin matkaan.

Astrobotic aikoo jatkaa laskeutujan operointia siihen asti kuin polttoainetta riittää. Yhdysvallat lykkää astronauttien lähettämistä Kuuhun vuodella.

Astrobotic-yrityksen kuulaskeutuja ei kykene hallittuun laskeutumiseen Kuuhun, yhdysvaltalaisyhtiö ilmoitti tänään tiistaina. Laskeutuja on menettänyt liian paljon polttoainettaan.

Yhtiö arvioi, että laskeutujalla on polttoainetta vielä noin 40 tunniksi, mikä on enemmän kuin aiemmin arvioitiin. Astrobotic aikoo jatkaa laskeutujan operointia siihen asti kuin polttoainetta riittää.

Aiemmin yhtiö kertoi, etteivät laskeutujan aurinkopaneelit olleet kääntyneet toivotusti kohti Aurinkoa. Laskeutujan oli alkuperäisen aikataulun mukaan määrä laskeutua Kuun pinnalle helmikuun loppupuolella.

Laskeutuminen Kuuhun vaikeaa

Hallittu laskeutuminen Kuun pinnalle on monimutkainen prosessi, ja noin puolet kaikista yrityksistä on epäonnistunut.

Intia onnistui viime vuonna lähettämään laskeutujan Kuun pinnalle vain päiviä sen jälkeen, kun venäläinen kuulaskeutuja oli tuhoutunut yrittäessään samaa. Venäjän laskeutuja tuhoutui, kun se törmäsi vahingossa Kuun pintaan.

Kuun pinnalle pyrittiin nyt yksityisen sektorin voimin. Tähän asti vain Yhdysvaltain, Neuvostoliiton, Kiinan ja Intian kansalliset avaruusjärjestöt ovat laskeutuneet onnistuneesti Kuuhun.

Yhdysvalloilla on pitkän tähtäimen suunnitelma tehdä miehitetty laskeutuminen Kuuhun. Sen jälkeen olisi tarkoitus tehdä miehitetty lento Marsiin.

Yhdysvallat lykkää astronauttien lähettämistä Kuuhun

Yhdysvallat lykkää astronauttien lähettämistä Kuuhun vuodella. Artemis-avaruusohjelman mukaan Kuuhun oli tarkoitus mennä vuonna 2025, mutta nyt tavoite on siirretty vuoteen 2026, kertoo Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa.

– Turvallisuus on tärkein prioriteettimme sekä se, että voimme antaa Artemis-ryhmille lisää aikaa vastata haasteisiin, perusteli Nasan pääjohtaja Bill Nelson.

Artemis-ohjelman ensimmäinen vaihe, joka oli miehittämätön testilento Kuuhun ja takaisin, toteutui useiden lykkäysten jälkeen toissa vuonna. Kakkosvaiheessa lennolla on mukana miehistö, joka ei kuitenkaan laskeudu Kuuhun. Tämän vaiheen piti toteutua tänä vuonna, mutta se on nyt siirretty ensi vuoden syyskuuhun.

Kolmosvaiheen, eli miehitetyn kuulennon, on nyt määrä toteutua syyskuussa vuonna 2026.

Miehitetyn kuulennon jälkeen suunnitelmissa on miehitetty lento Marsiin.

Lue myös:

    Uusimmat