Japanin avaruusjärjestöltä ilouutinen: Slim-kuulaskeutuja jälleen toiminnassa!

Näin Japanin SLIM-luotain lähti matkaan kohti kuuta syyskuussa 2023 0:38
Näin Japanin Slim-luotain lähti matkaan kohti kuuta syyskuussa 2023

Japanin kuulaskeutuja on jälleen toiminnassa, Japanin avaruusjärjestö (Jaxa) kertoo.

Japani on vasta viides valtio, joka on onnistunut laskeutumaan Kuuhun. Aiemmin laskeutumisessa ovat onnistuneet Yhdysvallat, Venäjä (Neuvostoliitto), Kiina ja Intia.

Järjestö kertoi onnistuneesta laskeutumisesta viime viikolla. Tosin se kertoi laskeutumisen jälkeen, että aluksen aurinkokennojen toiminnassa oli vaikeuksia. Nyt kuitenkin yhteys on palautunut Slim-nimellä kulkevaan kuulaskeutujaan.

Jaxan mukaan tieteellinen havainnointi aloitettiin välittömästi uudelleen, kun yhteys alukseen saatiin kuntoon ja sen toiminta varmistettua. Slim lähetti kuvan muun muassa kuukivestä läheltä aluksen laskeutumispaikkaa, Jaxa kertoi viestipalvelu X:ssä.

Jaxan mukaan kuulaskeutujasta irtautui onnistuneesti kaksi erillistä luotainta. Näistä toisessa on lähetin, kun taas toisen tehtävänä on pyöriä Kuun pinnalla lähettäen kuvia Maahan. Tämän hieman tennispalloa suuremman, muotoaan muuttavan minimönkijän on kehittänyt samainen yritys, joka on myös ikonisten Transformers-lelujen takana.

Kuu kiinnostaa kilvaksi saakka

Viime aikoina muun muassa Venäjä, Kiina, Etelä-Korea ja Arabiemiraatit ovat yrittäneet onneaan Kuun saavuttamisessa.

Yhdysvaltalaisyhtiö Astroboticin Peregrine kuulaskeutuja lähti aiemmin tässä kuussa Kuuta kohden, mutta tehtävä osoittautui pikaisesti tuhoon tuomituksi, kun kuulaskeutuja alkoi tihkua polttoainetta lähdön jälkeen. Sittemmin yhteys alukseen menetettiin eteläisen Tyynenmeren yllä. Peregrine todennäköisesti tuhoutui palatessaan Maan ilmakehään.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on puolestaan lykännyt suunnitelmiaan Artemis-ohjelmaansa lukeutuvan miehitetyn kuulennon osalta.

Kaksi aiempaa japanilaista Kuuhun liittyvää tehtävää epäonnistuivat.

Vuonna 2022 Japani yritti lähettää Kuuhun Omotenashi-luotainta osana Yhdysvaltain Artemis 1 -tehtävää. Viime vuoden huhtikuussa japanilainen startup-yritys puolestaan toivoi olevansa ensimmäinen yksityinen yritys, joka onnistuu laskeutumaan Kuun pinnalle. Yhteys yhtiön alukseen kuitenkin menetettiin sen tehtyä niin sanotun kovan laskun.

Lue myös:

    Uusimmat