Yhdysvaltalainen Isis-morsian haluaa palata kotiin pakolaisleiriltä – Trump ja Pompeo tiukkana: "Hän ei ole edes maan kansalainen"

Alabamalainen mies toivottaa Isis-morsiameksi lähteneen naisen tervetulleeksi 0:47
Isis-morsian haluaa palata Yhdysvaltoihin

Isisin riveihin vuonna 2014 lähtenyt Hoda Muthana haluaa palata kotimaahansa Yhdysvaltoihin. Presidentti Donald Trump on kuitenkin estänyt aikeet jyrkästi.

Hoda Muthana, 24, katuu lähtemistään Syyriaan ja liittymistään Isisiin neljä vuotta sitten. Nainen haluaisi palata kotiinsa Yhdysvaltojen Alabamaan Hooverin kaupunkiin.

Presidentti Donald Trump ei kuitenkaan ole valmis ottamaan Isis-morsianta takaisin. Hän on kieltänyt ulkoministeri Mike Pompeoa päästämästä Muthanaa palaamaan Yhdysvaltoihin.

Muthana on tällä hetkellä Syyriassa pakolaisleirillä 18 kuukautta vanhan poikansa kanssa. Muthanan on kerrottu olleen naimisissa kolmen Isis-taistelijan kanssa.

Brittiläisen Guardian-lehden mukaan Muthana on ainoa amerikkalainen 1500 Syyriaan Isis-morsiameksi lähteneen ulkomaalaisen naisen joukossa, jotka nyt ovat maassa pakolaisleirillä.

"Tarvitsemme häntä"

Ashfaq Taufique olisi kuitenkin valmis ottamaan Muthanan takaisin kotiseuduilleen. Taufique toimii Alabaman suurimman kaupungin Birminghamin islamilaisen yhteisön johtajana ja tuntee Muthanan perheen entuudestaan.

– Tunnen hänen perheensä, hänen veljensä ja isänsä todella hyvin. On todella sydäntäsärkevää nähdä yhteisömme jäsenen joutuvan tällaiseen ahdinkoon. Toivotamme hänet avosylin tervetulleeksi takaisin, Taufique sanoo.

Taufique myös korostaa, että Muthana voisi toimia varoittavana esimerkkinä nuoremmille.

– Tarvitsemme henkilön, joka on kokenut kaiken tuon ja joka voisi puhua nuorille. Tarvitsemme häntä, Taufique kertoo.

Kiista kansalaisuudesta

Ulkoministeri Pompeo on väittänyt, että Muthana ei edes olisi Yhdysvaltain kansalainen.

– Hänellä ei ole maan passia eikä oikeutta siihen eikä asiakirjoja maahan pääsyyn, Pompeo sanoi lausunnossaan New York Postin mukaan.

Muthanan asianajaja Hassan Shilby kuitenkin sanoo lehdelle, että Muthana on syntynyt New Jerseyssä vuonna 1994 ja on täten yhdysvaltalainen.

Muthanan on väitetty olleen syntyessään jemeniläisen diplomaatin tytär, eikä hän olisi tästä syystä automaattisesti oikeutettu kansalaisuuteen. Asianajajan mukaan Muthanan isän diplomaattisuhde oli kuitenkin päättynyt kuukausia ennen tyttären syntymää.

Britanniassa vastaava tapaus

Isossa-Britanniassa on käynnissä samanlainen kiista Isis-morsiameksi lähteneen Shamima Begumin kohdalla. Begum lähti Syyriaan 15-vuotiaana ja synnytti Muthanan tavoin Isis-taistelijoille useita lapsia.

Britannia on ilmoittanut eväävänsä Begumilta maan kansalaisuuden. Nyt myös Bangladesh, jonka kansalainen Begumin äiti on, ilmoitti, ettei myönnä Begumille maan kansalaisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat