Britannian korkein oikeus ei anna Syyriaan lähteneen Isis-vaimon palata – ei enää minkään maan kansalaisuutta

Suomi haki aikuisia al-Holista, Ruotsi ei – kirjeenvaihtaja kertoo, miksi maat eroavat toisistaan 5:55
Suomi haki aikuisia al-Holin leiriltä, Ruotsi ei. Kirjeenvaihtaja kertoo, miksi maat toimivat eri tavoin.

Britannian korkein oikeus ei anna Syyriaan alaikäisenä lähteneen Isis-vaimon palata maahan. Naiselta vietiin lähdön jälkeen Britannian kansalaisuus, ja nyt hän haluaisi palata maahan, jotta voisi haastaa päätöksen oikeudessa.

Korkeimman oikeuden viisi tuomaria olivat yksimielisesti sitä mieltä, että ihmisten oikeus turvallisuuteen ajaa ohi Shamima Begumin oikeudesta tulla kuulluksi asiassa. Päätöksen mukaan Begumin paluukielto pysyy voimassa, kunnes tämän ei katsota aiheuttavan yleistä turvallisuusuhkaa.

Pääministeri Boris Johnsonin tiedottaja sanoi hallituksen olevan tyytyväinen päätökseen.

Maattoman naisen lapset kuolivat

Nykyisin 21-vuotias Begum lähti Syyriaan 15-vuotiaana kahden koulukaverinsa kanssa ja meni naimisiin äärijärjestö Isisin taistelijan kanssa. Begum kertoi toissa vuonna Times-lehdelle, ettei katunut lähtöään Syyriaan.

Britannian silloinen sisäministeri Sajid Javid vei Begumilta kansalaisuuden toissa vuonna perustellen päätöstä kansallisella turvallisuudella. Päätöstä olivat vaatineet suureen ääneen maan oikeistolaiset sanomalehdet. Begumilla ei ole nykyisin minkään maan kansalaisuutta.

Begum on ollut viime vuodet pakolaisleirillä Syyriassa. Siellä hän synnytti lapsen, joka kuoli pian syntymänsä jälkeen. Myös kaksi hänen aiemmin synnyttämäänsä lasta ovat kuolleet,

Ihmisoikeusjärjestöt ovat tuominneet Britannian päätöksen.

– Kansalaisuuden vieminen ihmiseltä ilman asianmukaista menettelyä on vaarallinen ennakkotapaus, Liberty-järjestö sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat