Mainos

FBI:lla vakava turvallisuusriski: Työntekijä matkusti Syyriaan ja nai kuuluisan Isis-terroristin

Daniela Greene työskenteli kääntäjänä FBI:lle. Hän rakastui saksalaiseen ex-räppäri Denis "Deso Dogg" Cuspertiin, joka sattui myös olemaan terroristijärjestö Isisin värväri ja jihadistitaistelija.

Greene matkusti työnantajaltaan salaa Syyriaan vuonna 2014 naidakseen Cuspertin, jonka toimia hänen olisi pitänyt tutkia – ja huomasi tehneensä elämänsä virheen.

Greene palasi Yhdysvaltoihin oltuaan Syyriassa vain lyhyen tovin ja hänet passitettiin pariksi vuodeksi vankilaan.

CNN julkaisi aiheesta kattavan raportin saatuaan haltuunsa Greenen oikeudenkäyntiä koskevaa aineistoa.


Katso yltä CNN:n juttu aiheesta.

Tuomion kestosta kritiikkiä

Isis-terroristiksi ryhtyneen Denis Cuspertin toiminta oli FBI:lle tuttua. Hän oli ollut jo useamman vuoden tarkkailun kohteena sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa.

Greene kuitenkin pystyi pitämään suhteen salassa. Hänet tuomittiin lopulta "harhaanjohtavien tietojen antamisesta koskien kansainvälistä terrorismia". 

FBI on julkaissut asiasta tiedotteen, jonka mukaan se pyrkii nyt vahvistamaan omia turvallisuusjärjestelmiään voidakseen jatkaa työnsä tekemistä, jossa Isisin kitkeminen on yksi sen tärkeimmistä tehtävistä.

FBI kertoo, että tapauksen jälkeen turvallisuusriskejä on kartoitettu ja tarvittaviin toimiin on ryhdytty. Tapahtuma on kuitenkin nolo.

Valtionhallinnossa työskennelleen John Kirbyn mielestä FBI:n toiminta on ollut katastrofi.

– Tämä on mykistävä nöyryytys FBI:lle, siitä ei ole epäilystäkään.

Kirbyn mukaan jo pelkästään Greenen matka Syyriaan on merkki epäonnistuneesta tiedustelusta. Kukaan ei voi lähteä Syyriaan ilman, että se huomattaisiin. Matkalla on täytynyt olla myös Isisin johdon lupa. 

– On vaatinut koordinointia, jotta hän on voinut matkustaa sinne amerikkalaisena, naisena ja FBI:n työntekijänä ja on saanut asua tunnetun Isis-johtajan luona.

Monet Yhdysvalloissa kritisoivat myös Greenen saamaa vain parin vuoden vankilatuomiota.

Esimerkiksi apulaissyyttäjä Thomas Gillicen mielestä Greene on vahingoittanut vakavasti kansan luottamusta viranomaisiin.

Lisäksi Yhdysvalloissa on jaettu kovia tuomioita niille, jotka ovat haikailleet Isisin riveihin.

Vaikka varsinainen matka Syyriaan olisi lopulta epäonnistunut, tuomioksi on tullut helposti yli kymmenen vuotta vankeutta.

Greene piilossa

Vapautumisensa jälkeen Greene on ilmoittanut, ettei voi puhua julkisuudessa, koska hän vaarantaisi perheensä.

CNN:n tietojen mukaan Greene työskentelee hotellissa, mutta tarkempia tietoja hänen olinpaikastaan ei ole.

Lähtiessään Syyriaan hieman alle 40–vuotias Greene oli vielä naimisissa amerikkalaisen miehen kanssa.

Tutkinta-aineistosta ilmenee Greenen lähetelleen pian Syyriaan saavuttuaan katumusta täynnä olevia viestejä.

– Olen lähtenyt enkä voi enää palata. Olen erittäin kovissa oloissa enkä tiedä, kuinka kauan kestän täällä, mutta sillä ei ole väliä. Nyt on liian myöhäistä.

Greenen asianajajan mukaan hänen asiakkaansa oli siinä määrin sinisilmäinen, ettei heti ymmärtänyt millaisen riskin otti.

Räppäristä jihadistiksi

Denis Cuspertin elämä on sen sijaan tutumpi. Rikkonaisesta kodista ja ankaran isän kasvattamasta pojasta varttui Saksassa gangstaräppäri, joka auto-onnettomuuden jälkeen kiinnostui uskonnollisista asioista.

Hän lopetti musiikkiuransa vuonna 2010 ja kääntyi muslimiksi. Vuotta myöhemmin hän lähti Saksasta ensin Egyptiin ja Libyaan ja sieltä myöhemmin Syyriaan.

"Deso Doggin" alias Abu Talha al-Almanin tarina on ilmeisesti jo päättynyt. Pentagonin mukaan hän sai surmansa ilmaiskussa Syyriassa puolitoista vuotta sitten.

Hänen kuolemastaan on tosin huhuttu myös aiemmin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.