Poliisi: Woltin tai Foodoran kuskeilla ei ole erivapauksia – jalkakäytävälle saa pysäyttää vain näissä tapauksissa

Woltin ruokalähetit ovat avin mukaan työsuhteessa yritykseen – romahtaako koko liiketoimintamalli? Näin vastaa Wolt 5:46
Woltin ruokalähetit ovat aluehallintoviraston mukaan työsuhteessa Woltiin, eivätkä itsenäisiä yrittäjiä. Romahtaako koko liiketoimintamalli? Näin yritys vastaa.

Jalkakäytäville ja pyöräteille pysäytetään ja jopa pysäköidään usein sinne kuulumattomia moottorikäyttöisiä ajoneuvoja. Syinä voivat olla poliisin mukaan esimerkiksi mukavuudenhalu ja laiskuus tai se, että sääntöjä ei tunneta, pysäyttämistä ei osata tai pysäyttämispaikkoja ei ole tarpeeksi.

Poliisi muistuttaa tiedotteessaan, että moottoriajoneuvon paikka ei ole jalkakäytävällä – ei tietenkään ajaessa, mutta ei myöskään pysäköitäessä.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Kallio toteaa tiedotteessa, että esimerkiksi pysäköinti kielletty -liikennemerkin vaikutusalueella ajoneuvon saa pysäyttää ajoneuvon lyhytaikaista kuormaamista tai kuorman purkamista varten silloin, kun kyse on todellisen kuorman käsittelystä, eikä esimerkiksi pienehköstä paketin toimituksesta.

– Jos tiellä on pysäyttäminen sallittua, ei ajoneuvon pysäyttäminen jalkakäytävälle tai pyörätielle lyhytaikaista purkua tai lastausta varten ole sallittua, Kallio selventää.

Kallio korostaa, että ajoneuvoja saa pysäyttää ja pysäköidä vain niillä tienosilla, joissa ajoneuvolla saa muutenkin ajaa. Poikkeuksena on ainoastaan mopo, jonka saa polkupyörän tavoin pysäköidä jalkakäytävälle, kunhan se ei haittaa jalankulkua.

Wolt-kuskilla ei ole pakottavaa syytä pysäyttää jalkakäytävälle

Moottorikäyttöisen ajoneuvon saa "pakottavasta syystä" pysäyttää lyhyeksi ajaksi jalkakäytävälle tai pyörätielle, jos läheisyydessä ei ole käytettävissä muuta pysäyttämiseen sopivaa paikkaa. 

Poliisista muistutetaan, että "pakottava syy" arvioidaan sen perusteella, onko kuormaa – tavaraa tai ihmisiä – mahdollista ottaa kyytiin tai purkaa kyydistä muussa paikassa. Kallion mukaan sallittuja poikkeuksia voivat olla esimerkiksi liikkumisesteisen henkilön tai esimerkiksi suuren flyygelin tuominen tai hakeminen.

Sen sijaan esimerkiksi ruokaläheteillä, jakeluautojen kuljettajilla, kiinteistöhuollolla ja muilla vastaavilla toimijoilla ei poliisin mukaan ole lähtökohtaisesti perustetta pysäyttää jalkakäytävälle, koska heidän kuljettamansa kuormat ovat yleensä niin pieniä, ettei se edellytä jalkakäytävälle pysäyttämistä.

Heidän tuleekin poliisin mukaan kävellä kauempaa tai etsiä parempi ja laillinen paikka ajoneuvonsa pysäyttämiseen tai pysäköintiin.

Lähde: Poliisi

Lue myös:

    Uusimmat