Tuleeko Wolt-läheteistä työntekijöitä? Toivottavasti ei, sanoo ruokalähetti Tia Mynttinen: "Työni olisi taputeltu siinä vaiheessa"

0:38
Wolt-lähetti Tia Mynttinen kertoo, mitä tapahtuisi hänen töilleen, jos Wolt-läheteistä tulisi yrittäjien sijaan työntekijöitä.

Ruokakuljetusyhtiö Woltille työskentelevät lähetit odottavat tuomioistuimen ratkaisua kiistaan siitä, ovatko lähetit yrittäjiä vai työntekijöitä. Aivan kaikille linjaus työsuhteeseen joutumisesta ei olisi mieleinen.

– Uskon, että minun työni olisi taputeltu siinä vaiheessa. Tuskin Wolt ottaisi minua töihin niillä kriteereillä, mitä pystyn tekemään.

Näin sanoo Hämeenlinnassa asuva 42-vuotias Tia Mynttinen. Hän on yksi heistä, joka haluaisi jatkaa Woltille työskentelyä yrittäjänä.

Woltille työskentelevät lähetit on aiemmin katsottu yrittäjiksi. Asiaan tuli käänne tällä viikolla, kun työsuojeluviranomainen linjasi, että lähetit ovat työsuhteessa yritykseen.

Wolt on valittanut asiasta hallinto-oikeuteen. Nyt odotetaan tuomioistuimen päätöstä siitä, ovatko lähetit yrittäjiä vai työsuhteessa.

Keikkatyötä sairauksien varjossa

Woltille töitä vuodesta 2019 saakka tehnyt Mynttinen on työkyvyttömyyseläkkeellä pitkäaikaisten sairauksien takia.

Mynttinen kertoo kärsivänsä muun muassa paniikkihäiriöistä, julkisten tilojen ja ihmisten pelosta sekä uniapneasta.

– Niiden puitteissa on hirveän vaikea löytää sopivaa työtä. Jos minulle laitetaan tietyt työvuorot, en välttämättä pysty niihin, Mynttinen kertoo.

Hän sanoo saavansa Wolt-lähettikeikoista lisätuloja eläkkeensä kylkeen. Töitä voi eläkkeellä tehdä rajallisen määrän kuukaudessa.

Rajoitteistaan huolimatta Mynttiselle on tärkeää pysyä työelämässä, vaikka hän ei voikaan sitoutua säännölliseen työhön.

– Tärkeintä on vapaus tehdä keikkaa itsenäisesti, kun minulle parhaiten sopii ja voimat antavat mahdollisuuden.

Katso Tia Mynttisen haastattelu kokonaan alla olevalta videolta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

4:30


Woltin mukaan valtaosa puoltaa yrittäjämallia

Woltin perustajaosakas Juhani Mykkäsen mukaan yli 70 prosenttia Wolt-läheteistä on sitä mieltä, että yrittäjyyden vapaus on työsuhteen turvaa tärkeämpää.

Yrittäjänä läheteiltä puuttuvat muun muassa työvuorot sekä kiinteä tuntipalkka. Wolt maksaa läheteille palkkiot tehtyjen kuljetusten perusteella.

Työkyvyttömyyseläkkeeltä töitä tekevänä Mynttinen edustaa todennäköisesti marginaalia Wolt-lähettien joukossa. Hän uskoo silti puhuvansa enemmistön puolesta asiassa puoltaessaan yrittäjämallia.

– Vähemmistö on halukas tekemään muutoksia, valtaosa muista on tyytyväinen tällä hetkellä, hän sanoo.

Jos malli muuttuisi, Woltin Mykkäsen mukaan suurin osa nykyisistä Woltille yrittäjinä työskentelevistä ruokaläheteistä jäisi ilman työsuhdetta.

MTV Uutiset on nähnyt Tia Mynttisen ja Woltin välistä viestinvaihtoa sekä maksusuoritteita.

5:46
Woltin ruokalähetit ovat avin mukaan työsuhteessa yritykseen – romahtaako koko liiketoimintamalli? Näin vastaa Wolt.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja