Yhdysvaltain-suurlähettiläs Mikko Hautalan mukaan Suomelta puuttuvat edellytykset Nato-tukikohdalle: "Ei saa vain tilaamalla"

Näin Yhdysvaltain-suurlähettiläs Mikko Hautala kommentoi keskustelua Nato-tukikohdasta 1:59
Video: Näin Yhdysvaltain-suurlähettiläs Mikko Hautala kommntoi keskustelua Nato-tukikohdasta

Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Mikko Hautala ei näe, että Suomella olisi ainakaan tässä vaiheessa edellytyksiä pysyvälle Nato-tukikohdalle.

MTV:n Uutisextrassa vieraillut Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Mikko Hautala pitää tarpeellisena, että ratifiointien edetessä Suomessa käydään keskustelua mahdollisesta Suomeen perustettavasta pysyvästä Nato-tukikohdasta.

Kokoomus esitti asiaa aiemmin tällä viikolla.

Hautala sanoo, että keskustelulle on vielä hyvin aikaa, sillä ratifiointiprosessi on yhä kesken. Suurlähettilään mukaan Suomella ei kuitenkaan ole ainakaan tässä vaiheessa edellytyksiä omalle tukikohdalle.

– Näen sen itse niin, että meillä ei mitään akuuttia hätää ole. Meillä on vahva kansallinen puolustus, olemme myöskin saaneet selkeitä tuenilmaisuja ja meillä on kansainvälisiä harjoituksia käynnissä. En usko, että meillä on mitään pikaista edellytystä Nato-tukikohtaa saada.

"Ei saa vain tilaamalla"

Mikäli kansallinen tahtotila Nato-tukikohdasta syntyisi, tulisi Hautalan mukaan Suomella pitää olla myös vahva argumentti asiasta. 

– Siitä käynnistyisi pitkä keskusteluprosessi Naton sisällä. Meillä pitäisi olla vahvat perustelut asian puolesta. Natotukikohtaa ei saa vain tilaamalla. Lisäksi täytyy olla yhtenäinen näkemys liittolaisten kanssa, että tietyn resurssin optimaalinen paikka olisi juuri täällä, vaihtoehtoja on olemassa paljon. Tässä on monta kohtaa, jotka tulisi ensin toteutua. 

Hautala muistuttaa, että Suomi ei ole tehnyt mitään ennakkoehtoja Naton jäseneksi hakiessaan. 

– Myös Venäjä on toistaiseksi ottanut Suomen Nato-jäsenyysprosessin kohtuullisen rauhallisesti. He ovat katsoneet, että jäsenyys ei aiheuta heille erityistä riskiä. Mutta jos Nato-tukikohta Suomeen tulisi, siihen Venäjä varmasti suhtautuisi kriittisesti, se on selvää, Hautala totesi MTV:n Uutisextrassa. 

Katso Mikko Hautalan koko haastattelu tästä.



Lue myös:

    Uusimmat