Yhdysvaltain korkein oikeus on hylännyt aborttipillerin käyttörajoitukset

Yhdysvaltain korkein oikeus on hylännyt kiistellyt aborttipillerin käyttörajoitukset, joista liittovaltion vetoomustuomioistuin päätti viime vuonna.

Yhdysvaltain korkein oikeus hylkäsi abortinvastaisten ryhmien ja lääkäreiden pyrkimyksen rajoittaa aborttipillerin saatavuutta. Presidentti Joe Bidenin hallinto on pyrkinyt säilyttämään lääkkeen laajan saatavuuden.

Vuonna 2000 Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n hyväksynnän saanutta mifepristoniksi kutsuttua pilleriä käytetään yli 60 prosentissa Yhdysvalloissa tehdyistä aborteista. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Tuomarit tekivät päätöksen kaksi vuotta sen jälkeen, kun perustuslaillinen oikeus aborttiin oli lakkautettu.

Vetoomustuomioistuin päätti tuolloin, että laajasti käytetyn mifepristonin käyttö sallittaisiin vastaisuudessa vain seitsemännelle raskausviikolle, kun se nyt on sallittua kymmenennelle raskausviikolle asti.

Vetoomustuomioistuimen päätös ei kuitenkaan tullut voimaan, koska asiassa odotettiin korkeimman oikeuden päätöstä.

Tuomari Brett Kavanaugh totesi nyt, että vaikka kantajat eivät määrää tai käytä mifepristonia, haluavat he vaikeuttaa lääkkeen saamista.

– Perustuslain mukaan kantajan pelkkä halu tehdä lääkkeestä vähemmän muiden saatavilla oleva ei oikeuta nostamaan kannetta, Kavanaugh kirjoitti.

Kantajien hyväksi annettu tuomio olisi voinut uhata FDA:n lääketurvallisuutta koskevaa sääntelyvaltaa.

 

Lue myös:

    Uusimmat